Tema: Graviditet

1. Hva er en graviditet?
Generelt defineres graviditet (svangerskap) fra det tidspunkt hvor kvinnens egg blir befruktet av mannens sæd og det befruktede egget fester seg i livmorveggen. Dersom kvinnen ikke kjenner til tidspunktet for befruktningen kan dette anslås ved hjelp av en måling av fosterets størrelse sett ved en ultralydscanning. Da måler man lengden på lårbenet og diameteren av hodet.

Tre perioder
Graviditeten er beregnet fra første dag av menstruasjon til fødsel og varer normalt fra 40 til 42 uker, eller rundt 280 dager. Utviklingen av et svangerskap deles opp i tre perioder – såkalt trimestre. De første 12 ukene regnes som første trimester. I denne perioden utvikler fosteret de ulike organene i kroppen. Visste du at bare etter 21 dager begynner hjertet å slå? I slutten av denne perioden prøver fosteret for første gang å suge på tommelen sin? Det første trimesteret er det størst risiko for spontanabort. Nettopp på grunn av denne risikoen er det mange som venter med å fortelle familie og venner at de gravide. Andre trimester varer frem til uke 28. Armer, ben, indre organer og skjelett er nesten ferdig utviklet. Fosteret oppfatter lyder som morens hjerteslag og stemmen hennes. Rundt 24. uke er lungene funksjonsdyktige. I tredje trimester, som varer fra uke 29 og frem til fødselen, er alle organsystemer på plass og fosteret vil i all hovedsak bare vokse og legge på seg. Barn født i tredje trimester vil normalt overleve selv om de er for tidlig født. Les mer om fosterets utvikling HER

Rutinemessig ultralyd for alle gravide
Kvinner som er gravide får tilbud om en gratis ultralydundersøkelse rundt 18. uke i svangerskapet. Ved å føre et lydhode over den gravides mage som sender lydbølger inn i livmoren kan man ved hjelp av datateknikk fremstille detaljerte bilder av fosteret og måle størrelsen. Ut ifra denne undersøkelsen kan en beregne termindato og i mange tilfeller er det mulig å fastslå hvilket kjønn fosteret har. En slik undersøkelse har medisinske formål og skal avdekke alderen på fosteret, antall fostre, hvordan morkaken er plassert og fosterets anatomi.

Undersøkelsen tar rundt en halv time, og utføres av en jordmor eller lege. Vanligvis gjøres den på poliklinikken ved fødeavdelingen der du skal føde. Den gravide vil automatisk bli innkalt til slik undersøkelse såfremt du har vært i kontakt med helsestasjon, jordmor eller lege vedrørende graviditeten. Du kan ha med deg partneren din eller en annen voksen person til ultralydundersøkelsen, men det anbefales ikke å ta med barn. Undersøkelsen er et tilbud fra det offentlige, og om lag 98 prosent av alle gravide benytter seg av denne undersøkelsen.

Ultralydundersøkelse har vært i bruk som et tilbud til alle gravide i Norge siden 1980-tallet. Det er ikke påvist skader hos barn som har vært til ultralydundersøkelse som foster.

2. Etiske problemstillinger
Ultralydundersøkelser tidligere i svangerskapet gjør det mulig å påvise kromosomavvik og funksjonsnedsettelser før grensen for selvbestemt abort (12. uke). Statlig tilbud om tidlig ultralyd har blitt avslått i Norge da man ikke kunne finne noen reell helsegevinst ved å tilby dette. Å finne fostre med Downs syndrom tidlig i svangerskapet er ikke å regne som en helsegevinst.

Tilhengerne av tidlig ultralyd hevder kvinnen har rett til å vite og at tilbudet dreier seg om like rettigheter uavhengig av hvor man bor og økonomi. Det skal ikke være forskjell på folk. Flere har også påpekt at det er stor forskjell mellom det å få vite og det å velge bort. Motstanderne av tidlig ultralyd er bekymret for at et økt antall levedyktige barn med Downs syndrom skal bli valgt bort. Foreldre som får vite at barnet har Downs syndrom i dag, velger i ni av ti tilfeller abort. Hva skjer dersom alle får vite?

Kilde: Babyverden

logo
Menneskeverd mener:

Ethvert menneskeliv starter i befruktningsøyeblikket. Da får vi også del i det universelle menneskeverdet. Vi har den samme iboende verdien om vi er fødte eller ufødte, vår alder påvirker ikke vår verdi.

Les Mer

Relaterte Temaer

logo
Menneskeverd mener:

Ethvert menneskeliv starter i befruktningsøyeblikket. Da får vi også del i det universelle menneskeverdet. Vi har den samme iboende verdien om vi er fødte eller ufødte, vår alder påvirker ikke vår verdi.

Les Mer

Engasjerer dette deg?

Hjelp oss å fremme sakene du synes er viktige.