team1


Publisert: 10.05.17  Skrevet av: Daniel Joachim Kleiven, Informasjonsansvarlig

Lisbeth Hauge (29) visste ikke at hun bar frem en datter med Downs syndrom før fødselen. Fem år senere har hun laget musikkvideo for å uttrykke sin kjærlighet til henne.

– Oi, hun så annerledes ut, utbrøt Lisbeth Hauge da hun lå med datteren i armene sine to uker før planlagt termin.
– Nei, nei, svarte samboeren Frode. Hun er helt perfekt.

En dansk lege troppet opp på rommet på fødeavdelingen, fastslo at den lille jenta hadde Downs syndrom, og forsvant like fort ut igjen. Undersøkelser under svangerskapet hadde ikke avdekket noe unormalt.

– Helsepersonalet rundt meg virket plutselig alvorlige, og forsøkte å tone ned forventningene mine til barnet. De sa eksempelvis at hun kanskje ikke ville lære seg å gå før hun var tre år, og at det ville bli mange bekymringer. Jeg skjønte ikke hvorfor de var så negative. Alle barn er jo forskjellige, og gir deg ulike utfordringer, sier Hauge.

Det ukjente var ikke så farlig

I ettertid skulle hun ønske at hun fikk flere positive tilbakemeldinger fra helsepersonalet. Hun var lykkelig over å være nybakt mor, men var tydelig preget av anstrengelsen, og klarte uansett ikke å ta inn all informasjonen. I en alder av fem år har Thea vokst opp til å bli en sprudlende jente i barnehagen, og har gjort alle advarsler til skamme.

– Vi er redde for det som er ukjent. Men om vi pratet mer åpent, kan det være at det ikke lenger virker så farlig som mediene ofte fremstiller det.

– Det er en litt sånn deilig «in your face»-følelse. Jeg tror vi er redde for det som er ukjent. Men det har vært en fryd å bli kjent med Thea, og man skjønner raskt at det ikke er så farlig. I dag er jeg egentlig glad for at jeg ikke visste noe under svangerskapet. Jeg må si at jeg forstår andre gravide som tenker seg om to ganger i møte med en slik beskjed. Men jeg håper at det hjelper om slike diagnoser blir mindre fremmede, for det fremstilles jo ofte ganske ille i mediene.

Til daglig jobber Lisbeth i barnehagen til Thea i en liten bygd i Vest-Agder. Hun forteller at datteren blir godt inkludert og skaper mye glede i hele nærmiljøet.

– Jeg ser rundt på alle de herlige barna her i barnehagen, og fryder meg over at alle er så forskjellige på hver sin måte, sier hun.

Ute med ny musikkvideo

I 2014 laget Lisbeth Hauge en sang til lille Thea, som hun siden la ut på sosiale medier. Tilbakemeldingene var overveldende, og sangen høstet lovord fra fjernt og nært. Musikken har vært viktig og fungert som terapi for henne i alle år, og når en god venn dukket opp og tilbød seg å lage en video til sangen, lot hun ikke sjansen gå fra seg.

Musikken kan forsøke å kommunisere det som er vanskelig å uttrykke med bare ord. Nemlig at Hauge opplever seg som verdens mest heldige mamma.

– Broren min vant faktisk i lotto for ikke så lenge siden. Da vi pratet om det, lo vi av at vi hadde vunnet i lotto begge to. Jeg tenkte at sjansen for å få et barn med Downs syndrom er litt som å vinne i et lotteri, så da har jeg jo det, sier hun og smiler.

Se musikkvideoen her: