Innlegget under er skrevet av Rita og Ivar Stokkeland. Republisert med deres tillatelse her.

I det siste har ordet MENNESKEVERD surret i tankene våre. Hvem bestemmer hvilken verdi et menneske har? Er det utseende? Hvor flinke vi er på skolen? Utdannelse? Jobb? Hvor fint hus vi har? Penger? Hvilke venner vi har?

Ikke visste vi hvordan livet skulle forandres da vi ble foreldre for 14 år siden. Den enorme stolthetsfølelsen vi opplevde da Ruben som to-åring kunne hele alfabetet, alle fargene, la puslespill med over 40 brikker og sang hele sanger.

Det har vært en stor og ubeskrivelig smerte å se Ruben miste språk og ferdigheter, og ikke lenger være i stand til å kommunisere med verden som oss andre.

Hadde Ruben større verdi da han var «som alle andre»? Var vi mer stolt av han da? Elsket vi Ruben høyere før han fikk fanget fullt av diagnoser? Før psykisk utviklingshemning, autisme, Tourettes syndrom, tvangslidelse og søvnløse netter tok kvelertak på oss?

Nei! En ting har årene lært oss, og det er å elske ubetinget (eller i hvert fall forsøke). Ruben er så inderlig høyt elsket for den han er! Ikke for det han gjør.

Vi skulle gjerne ha vært diagnosene foruten. Vi skulle gjerne hatt et «normalt» liv.. Men diagnosene tar ikke bort Rubens verdi. Vi har et fint liv, fylt av glede.

JA til mangfold. Verden blir et bedre sted med alle forskjellighetene. Vi ønsker ikke et samfunn som sorterer bort de som er annerledes. Sorterer bort de som kanskje krever større resurser og mer tilrettelegging enn andre.

Når vi legger Ruben på kvelden, hvisker «vi er glad i deg» og får verdens fineste smil i retur; ja, da kjenner vi at det som gir verdi det er å elske og bli elsket for den en er!

Ruben med pappa Ivar

Med flere medlemmer får Menneskeverd større slagkraft til å påvirke politiske beslutninger og drive holdningsskapende arbeid. Vi ønsker et samfunn med plass til alle – uavhengig av funksjonsevne og egenskaper. Menneskeverd driftes primært av medlemskontingent og gaver, derfor trenger vi din støtte.

Synes du denne saken er viktig så meld deg inn i Menneskeverd i dag!

Bli Medlem Nå