Guinness World Records har nå stadfestet at Curtis Means fra USA er det mest premature barnet som har overlevd. Han ble født i uke 21 + 1 dag.

Curtis Means ble født 5. juli 2020. Moren var kommet 21 uker og én dag ut i svangerskapet da hun plutselig gikk inn i prematur fødsel. Curtis termin var satt til den 11. november 2020, altså over fire måneder senere. Da han ble født veide han bare 420 gram, som er omtrent like mye som en gjennomsnittlig fotball, forklarer Guinness rekordbok. Legene ga han da mindre enn én prosent sjanse for å overleve.

– Sykehuspersonalet fortalte meg at de normalt sett ikke holder barn i den alderen i live. Det var veldig stressende, sa mamma Michelle Butler.

Til tross for den ekstremt lave sjansen for å overleve, reagerte Curtis godt på behandlingen og ble sterkere for hver dag som gikk. Tvillingsøsteren C’Asya Means reagerte ikke på samme måte på de livreddende tiltakene og døde bare ett døgn etter fødselen.

Curits er nå 16 måneder gammel lever nå i beste velgående, ifølge moren, og nå er han altså blitt notert i Guinness rekordbok som verdens for tidlig fødte baby som har overlevd.

Curtis Means med moren Michelle Butler. Foto: Skjermdump fra Guinness Worlds Records

Overlevelse av premature babyer
Takket være utviklingen av medisinsk teknologi, blir det stadig mer vanlig at premature babyer overlever utenfor livmoren.

For Curtis Means var det mange utfordringer underveis, og han trengte omsorg døgnet rundt i mange måneder. For de aller fleste premature babyer som blir født så tidlig, er sjansene for å overleve forsvinnende små. Det er dette som gjør Curtis’ bedring enda mer eksepsjonell.

– Tallene sier at barn i denne alderen ikke overlever. Morens spørsmål til meg var: Er det mulig å redde ham?, forteller nyfødtlege Brian Sims til Guinness rekordbok. Han var vaktlegen som overvåket fødselen av tvillingene ved universitetssykehuset i Birmingham, Alabama, og ble involvert i oppfølgingen av Curtis.

Flere overlevende
Etter omtrent ni måneder på sykehuset ble Curtis erklært frisk nok til å reise hjem 6. april 2021, og 5. juli 2021 feiret han sin første bursdag. Ifølge BBC har legene sagt at gutten er i god form, men han trenger fremdeles hjelp til å spise og han får fremdeles tilførsel av oksygen.

– Når vi begynte behandlingen, reagerte han godt på oksygen, pulsen steg og verdiene steg. Han ga oss veldig positive tilbakemeldinger, og vi så at det var mulig for han å overleve. Jeg har jobbet med dette i nesten 20 år, men har aldri sett et så lite barn være så sterkt som han var. Det var noe spesielt med Curtis, sier lege Brian Sims.

Nøyaktig én måned før Curtis ble født, den 5. juni 2020, ble tidligere rekordholder Richard Hutchinson fra Wisconsin født i uke 21 + to dager ut i svangerskapet. Inntil da hadde rekorden blitt holdt i 34 år av James Elgin Gill fra Ottawa, Ontario, Canada. Han ble født 20. mai 1987 i uke 21 + fem dager ut i svangerskapet. Frieda Mangold ble født 7. november 2010 i Fulda, Tyskland, også i uke 21 + fem dager ut i svangerskapet. Til sammenligning varer et vanlig svangerskap i 40 uker, altså 280 dager. Den nye verdensrekordholderen, Curtis Means, ble dermed født 19 uker for tidlig.

 

Kilder: Guinness Book of Records (www.guinnessworldrecords.com) og CareUk (care.org.uk)
Hentet og oversatt fra Respektlivet.nu