Prevensjon som skal hindre eggløsning - Menneskeverd

Tema: Prevensjon som skal hindre eggløsning

Kombinasjonspiller (p-piller)

Vanlige p-piller er et kombinasjonspreparat som inneholder både østrogen og progesteron. P-pillens hovedhensikt er å stoppe kvinnens eggløsning. Dette skjer ved å hindre utskillelsen av hormonene som er ansvarlig for eggløsningen. P-piller fører også til at livmorslimhinnen blir tynn og lite egnet til å ta imot et befruktet egg. Det er usikkert hvor stor betydning denne virkningsmekanismen har for p-pillens effektivitet. Det er nemlig meget høy sikkerhet mot graviditet ved bruk av p-piller. P-pillen anbefales ikke når man ammer. Også de som har hatt blodpropp, og røykere over 35 år, skal unngå bruk av p-piller.

P-stav

Prevensjonsstav er en type hormonell prevensjon. Det er en liten stav av plast som settes inn under huden på innsiden av overarmen. P-staven inneholder hormonet gestagen og hindrer eggløsning. Samtidig gjør det at sædcellene har vanskeligheter med å trenge gjennom til livmoren. P-staven passer for de som ønsker langtidsprevensjon. P-stav har en meget høy sikkerhet mot graviditet og virker i 3-5 år. Les mer.

Cerazette

Cerazette er en minipille, men har gestagen i høyere dose enn andre minipiller. Gestagen i høyere dose hemmer eggløsning effektivt. Daglig tilførsel av gestagenet desogestrel (75 mikrogram) vil i tillegg til “minipilleeffekten” på cervixsekretet også hindre ovulasjon. Det medfører samme sikkerhet som p-pille av kombinasjonstypen (Pearl indeks 0,2-3), Legemiddelhåndboka.

Cerazette hindrer med stor sikkerhet eggløsningen dersom den tas regelmessig, og har derfor samme beskyttelse mot graviditet som p-piller. Les RELIS artikkel “Kan p-piller hindre implantasjon av befruktet egg” her.

P-sprøyte (brukes i liten grad i Norge)

P-sprøyten injiseres hver 3. måned, og har en depot-effekt. Sprøyten forhindrer eggløsning og dermed befruktning. Den inneholder bare progesteron, men i en slik dose at den slår ut eggløsningen. Hvis man får bivirkninger av sprøyten, vil man ha dette i tre måneder på grunn av depoteffekten. Det kan ta tid å få igjen eggløsningen etter at man har sluttet med p-sprøyten. P-sprøyten egner seg best til kvinner som aksepterer at fertiliteten kommer langsomt tilbake. P-sprøyten gir høy sikkerhet mot graviditet og kan tas selv om man ammer.

 

Engasjerer dette deg?

Hjelp oss å fremme sakene du synes er viktige.