Overgrep satt i system har dessverre skjedd opp gjennom historien. Flere tidsskrifter setter nå fokus på hvordan vi har behandlet mennesker med ulike psykiske og fysiske dysfunksjoner. De trekker paralleller til aktuelle utfordringer i dag.

Sykepleiernes historie er ikke bare vakker. I en lengre artikkel i fagtisskriftet “Sykepleien” kommer det fram hvordan sykepleiere har bistått i ulike medisinske eksperimenter de visste innebar en sikker død for pasienten.

Les hele artikkelen fra “Sykepleien” her.

Lederen i rådet for sykepleieetikk, Marie Aakre, mener vi må våge å spørre om noe lignende kunne skjedd nå.

– Ondskap i pleiekulturer er dessverre stadig en realitet, og vi har igjen fått bekreftet at vi alle kan bli et redskap for å gjøre ondt, skriver Aakre i sitt innlegg i “Sykepleien”.

Les hele Marie Aakres innlegg her.

Noe av det samme tema finner vi i innlegget “Fortid er nåtid” hvor Kristin Bliksrud Aavitsland, kunsthistoriker og forsker ved Universitetet i Oslo, trekker paralleller til Hitlers eutanasiprogram og hvordan vi behandler og ser på mennesker med ulike psykiske og fysiske dysfunksjoner.

“Fortid er nåtid” stod på trykk i Katolsk kirkeblad, nr. 6, 2010.

Les saken her. (Bla deg fram til side 18.)