Ultralyd i uke 12 vil føre til at færre barn med Down syndrom ser dagens lys, innrømmet overlege Britt-Ingjerd Nesheim på Dagsnytt 18 i går.

– Det er snakk om menneskeliv. Dette er barn med Down syndrom og andre personer med mer eller mindre alvorlige sykdommer som ikke får muligheten til å se dagens lys, påpekte generalsekretær i Menneskeverd Liv Kjersti Skjeggestad på Dagsnytt 18 sendt på NRK 2 og P2 i går da hun debatterte tidlig ultralyd med Anne Grosvold som programleder.

Professor og overlege Britt-Ingjerd Nesheim ved Oslo universitetssykehus var motdebattant i studioet på Marienlyst i går.

Hun innrømmet at å innføre såkalt screening i uke 12, eller ultralydsundersøkelse, vil medføre at færre barn med Down syndrom blir født.

– Og så kan man være uenig eller uenig i om det bør gjøres, sa Nesheim.

Skjeggestad fulgte opp med å spørre om Nesheim synes det er en akseptabel kostnad at barn med Down syndrom blir abortert vekk.

– Jeg synes det først og fremst er foreldrene, og særlig moren som skal bestemme over sitt eget svangerskap og sitt eget liv, sa Nesheim.

Skjeggestad mener at det allerede foregår en diskriminering av funksjonsehemmede i Norge og ønsker politikere og fagfolk på banen for å bekjempe denne utviklingen.