SVs landsmøte vedtok å sende saken over til landsstyret.

På SVs landsmøte i helgen var det fremmet forslag om at partiet skulle vedta at de går inn for å tilby alle gravide en ekstra ultralydundersøkelse rundt uke 12 i tillegg til den alle gravide får tilbud om i dag i 18. svangerskapsuke.

Landsmøtet vedtok ikke dette forslaget, men sendte den over til landsstyret i partiet. Det er ventet at saken behandles i landsstyret i mai.

Det er delte meninger internt i partiet, og selv SVs ledertrio er delt i synet på tidlig ultralyd.

– Jeg er en tviler, men heller nok mot å stemme for forslaget. Vi har en utvikling hvor mange har dette tilbudet allerede. Da blir det utslagsgivende for meg at tidlig ultralyd ikke skal være et spørsmål om klasse eller geografi, sier nestleder Audun Lysbakken til Aftenbladet.no.

Arbeiderpartiet ønsker å innføre en ekstra ultralyd i uke 12 med argumentet om at det redder liv. Det argumentet kjøper ikke nødvendigvis SV-leder Kristin Halvorsen.

– Å ha en ordning med rutinemessig ultralyd i uke 12 som vi har i dag i uke 18 tror jeg ikke er veien å gå. Litt avhengig av hvordan man legger til rette for det, kan det bli en rutinemessig del av et svangerskap. Det er viktig at det ikke blir noe press, og at de som får barn med Downs syndrom ikke føler samfunnet mener de har tatt feil beslutning, sier hun.

Nestleder Bård Vegar Solhjell sier at han ikke er ferdigkonkludert.

– SV hadde en stor diskusjon om abortgrensen i 2005. Da hevet vi grensen fra uke 12 til uke 16 i vårt program. Kombinasjonen av standpunktet med tidlig ultralyd for alle og abortgrensen på 16 uker legger aktivt til rette for en situasjon der man kan fjerne barn med Downs syndrom, sier han.