– Wenche Foss har vært en banebryter i sin tid og en foregangskvinne når det gjelder å stå opp for barn med Downs syndrom, sier generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad.

Mennesker med Down syndrom har vært en av Wenche Foss` hjertesaker. Helt siden hun i 1953 fikk en sønn med Down syndrom har hun kjempet for at alle skal behandles med samme likeverd. Hennes åpenhet i forhold til sin egen sønn, Tommeliten, har betydd enormt for mange mennesker. Mongolisme, som man kalte det den gang, var en skam, og ingen snakket om det. Men Wenche Foss var her en foregangskvinne.

– Hun er et flott forbilde og har synliggjort alle menneskers verdi uansett egenskaper. Hun var en fargerik person som vil bli dypt savnet. Det vil være et stort tomrom etter henne, sier Skjeggestad til Aftenposten.

I likhet med å stille opp for mennesker med psykiske utviklingshemninger, hadde Wenche Foss også andre hjertesaker. Hun hadde et brennende engasjement for mange aktuelle saker i samfunnet. På Menneskeverds utdeling av Livsvernprisen i februar i fjor, reiste hun seg spontant og holdt et brennende innlegg hvor hun klart sier sin mening om aktiv dødshjelp.

– Jeg er helt i mot denne dødshjelpen. Vi er kommet så langt at vi får den hjelpen vi trenger, sa Foss.