Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten skal i dag, 11. april, behandle saken om hvorvidt alle gravide skal få tilbud om ultralydsundersøkelse i uke 12 av svangerskapet.

Leder Bjørn Guldvog sier tidlig ultralyd er en av de vanskeligste sakene rådet for prioritering skal vurdere.

– Jeg er fremdeles på let etter svaret. Så jeg er ikke helt sikker på at det har en stor helsemessig gevinst. Det er jo ikke sikkert at vi skal etablere det som et offentlig tilbud bare fordi det er en veldig liten nytte hvis vi også ser at det har mange flere skadelige sider, sier Guldvog til TV2nyhetene.no.

Motstanderne av tidlig ultralyd mener at en innføring av tidlig ultralyd vil føre til at barn med Down syndrom i større grad enn i dag vil bli abortert fordi dette er lett å oppdage slike avvik på fosteret i uke 12. I dag er grensen for selvbestemt abort ved 12. uke. Etter dette må en eventuell abort nemdbehandles.

Ola Didrik Saugstad, professor i Barnesykdommer ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet, er en av kritikerne som mener at barn med Down syndrom i økende grad vil bli abortert vekk som følge av en slik innføring.

Les hans innlegg i Morgenbladet 1. april.

Kristelig Folkeparti og Høyre er tydelige i mot. På de andre partienes landsmøter denne våren tok først Sp, så SV og til slutt Venstre spørsmålet ut av programmet, på grunn av sakens kompleksitet.