En av dagens store nyhetssaker er at kvinner i Flekkefjord må reise til andre sykehus for å få utført abort, fordi ingen av de ansatte ved sykehuset vil utføre inngrepet.

Det er hører med til historien at Flekkefjord sykehus ikke har en egen gynekologisk avdeling, men en fødeavdeling og noen gynekologiske senger ved kirurgisk avdeling.

Det har heller ikke vært mange klager fra kvinner i området på tilbudet. SVs helsepolitiske talsmann, Geir-Ketil Hansen, mener likevel det er uholdbart at sykehuset lar være å utføre aborter.

– Det skal være et tilbud ved alle landets sykehus og dette må man finne en løsning på ved sykehuset i Flekkefjord, sier Hansen.

Til NRK Sørlandet i dag sier avdelingsleder og lege Marcüs Gurgen at spørsmål om abort aldri har kommet opp ved avdelingen. Abort er ikke et tema. Videre sier han at en av legene ved sykehuset frykter represalier fra abortmotstanderne i byen. Han tror det religiøse miljøet i området må ta noe av ansvaret for at gynekologer i Flekkefjord ikke utfører aborter.

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad, understreker retten helsepersonell har til å reservere seg mot å utføre aborter.

– Det er interessant å se at alle fire gynekologer bruker denne reservasjonsretten. Så lenge det ikke er kommet klager kan jeg ikke helt se hvorfor denne saken er blitt så blåst opp. Avdelingslederen ved sykehuset sier jo selv at det ikke har vært utfordringer rundt dette, sier Skjeggestad.