team1


Publisert: 19.06.14  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Hva skjer med fosteret de tre første ukene?

Tekst: Maria Victoria Kjølstad Aanje  Illustrasjoner: iStock  Kilde: Babyverden

Det finnes flere måter å regne alder på. Den ene måten innebærer at man regner svangerskapsuker, hvor man bruker siste menstruasjons første dag som utgangspunkt. Den andre måten, som vi har valgt å bruke, refererer til barnets alder fra befruktningen.

Befruktningen

Fosterutviklingen begynner med befruktningen – en sammensmelting av en eggcelle og en sædcelle. Disse danner en zygote, som i løpet av noen timer begynner å dele seg til flere celler. I dette øyeblikket er den genetiske koden for det nye individet satt. Kjønn og øyefarge er nå bestemt. Etter fem til seks dager etter befruktningen fester embryoet seg i livmorveggen. Herfra starter den 38 uker lange reisen i mors mage.

Fra 2 uker

Nå dannes det en spalte langs nesten hele ryggplaten, og embryoet blir mer avlangt. Denne streken danner barnets akse. Cellene fra ryggplaten begynner å bli spesialiserte og beveger seg mot stedet der organene skal dannes. Denne uken forbindes embryoet til morkaken med en liten stilk. Denne stilken blir senere til navlestrengen, som om noen uker vil overføre næringsstoffer fra mors blodomløp til barnet.

Fra 3 uker

Nå begynner hodedelen av embryoet å vokse, og det får en pæreform med en liten hale. Ryggsøylen, ryggmargen, hjernen, hjertet, skjelettet og musklene begynner så smått å utvikles. To hjerterør formes, smeltes sammen og danner et primitivt hjerte. Når embryoet er 21 dager gammelt (fra befruktningen) begynner det lille hjertet å slå og pumpe væske rundt i kroppen!

 

297 Delinger