team1


Publisert: 19.03.15  Skrevet av: Kristin Wennemo Malmin, Konst. informasjonsansvarlig i Menneskeverd

Lørdag 21. mars er verdens Down syndrom-dag. Artist Ingrid Bjørnov har dratt i gang en aksjon for å samle inn penger til opplysningsarbeid om Down i Norge.

Tekst: Kristin W. Malmin Foto: Hentet fra Facebooksiden “Et dagsverk for Downs”

FN har erklært at 21. mars skal være den internasjonale dagen for Down syndrom. Datoen ble valgt fordi kromosompar nummer 21 kommer i tredoblet utgave hos de med Downs syndrom. I år er det ti-årsdagen til ”World Down Syndrome Day”, som i år har valgt å fokusere på muligheter og valg som hvert enkelt individ har, og det å ha like rettigheter for alle. De som støtter dagen oppfordres til å gå med to ulike sokker for å vise at vi bryr oss om likeverd og mangfold.

I anledning dagen har artist Ingrid Bjørnov dratt i gang kampanjen ”Et dagsverk for Down”, der hun oppfordrer til å gjøre en innsats for å samle inn penger til organisasjonen Norsk Nettverk for Down Syndrom (NNDS).

Aksjonen har en egen Facebookside.

IngridBjørnow Downs Syndrom aksjon

Tidligere i uken var Ingrid Bjørnov (bildet) gjest i God Morgen Norge på TV2. Hun er selv tante til en jente med Down syndrom.

– Jeg tror det er en stor kontrast mellom hva folk tror det er og hva det i hverdagen og i virkeligheten er å ha et barn med Down syndrom, sa hun, og poengterte at Down syndrom ikke er en sykdom.

Bjørnov er en støttepartner for organisasjonen NNDS. Lørdag gir hun alle inntektene fra to konserter til aksjonen.

Mangler kunnskap i Norge

Lars Erik Brustad er leder i NNDS. Han er svært glad for støtte til arbeidet de driver:

– Det er fantastisk flott at Ingrid Bjørnov har dratt dette i gang og at hun støtter vår sak, kommenterer Brustad.

Han forteller at pengene som blir samlet inn via aksjonen ”Et dagsverk for Down”, vil gå til et informasjonssenter som er ett av to prioriterte områder for NNDS i årene fremover.

– Det er svært viktig å informere og formidle kunnskap om hva Down syndrom er. Her i Norge er det stor mangel på kunnskap om dette temaet. Det skjer mye positivt i utlandet som vi kan lære av, og vi ser det som viktig å få formidlet fakta, sier lederen i NNDS.

 

2015 socks logo

Lørdag 21. mars er verdens Down syndrom-dag. I den anledning oppfordrer Menneskeverd deg å gjøre som flere andre over hele verden: Gå med to ulike sokker for å vise at vi bryr oss om mangfold og likeverd!