team1


Publisert: 24.08.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Per Lønning var både professoren, biskopen og Høyre-politikeren og døde 88 år gammel tidligere denne uken.

Per Lønning regnes som en av Den norske kirkes aller betydeligste og mest markante profiler i annen halvdel av 1900-tallet. Han var biskop i Borg og Bjørgvin bispedømmer, professor i Oslo og Strasbourg og stortingsrepresentant for Høyre fra 1958 til 1965. Han skrev rundt 50 bøker og hadde doktorgrad både i teologi og idéhistorie. Lønning er kanskje mest kjent som “mannen i motvind” da han gikk av som biskop i protest mot abortloven i 1975. I 1987 ble han biskop i Bjørgvin, en jobb han hadde til 1994.

Pressebilde_Thoresen_4-980x1469_red

Liv Kjersti S. Thoresen minnes Per Lønning som en varm og modig mann.

Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd, er takknemlig for at Lønning var så tydelig i debatten om fosterets rett til liv.

– Han var en tydelig stemme i debatten om det ufødte liv, og han gikk av som biskop på grunn av abortloven som ble innført. Mange har nok stor respekt for den beslutningen han da tok, sier hun og legger til:

– Slik jeg kjente ham, var han også en varm og fin person, i tillegg til at han hadde en tydelig stemme i samfunnsdebatten der han forsvarte det sårbare og svake menneskelivet. Det er uendelig viktig med slike stemmer i samfunnet, sier Thoresen.

(NTB)

154 Delinger