team1


Publisert: 09.06.17  Skrevet av: Susanne Ward Ådlandsvik, Informasjonskonsulent

I fem år har fotograf Bjørn Wad reist rundt i Norge og tatt bilder av familier hvor ett av familiemedlemmene har Downs syndrom. – Jeg ønsker å fremstille mennesker med Downs syndrom på en annen måte enn det som er typisk, sier han.

(Først publisert i Vern om Livet 02/17 – Menneskeverds medlemsmagasin. Stå opp for menneskeverdet og sikre deg fremtidige utgaver ved å bli medlem her.)

Prosjektet «Family Portraits» startet i 2013 da Bjørn via sin samboer ble kjent med Jon som har Downs syndrom.

– Jon er like gammel som meg, og møtet med ham gjorde sterkt inntrykk. Jeg har aldri tidligere kjent noen med Downs syndrom, og vennskapet med ham ble starten på «Family Portraits»-prosjektet. Jeg prøvde en del ulike ideer og oppsett med familien til Jon før jeg landet på det klassisk oppstilte familieportrettet, forteller Wad.

I prosjektet ønsker han å rette søkelyset mot mennesker med Downs syndrom på en annen måte enn det som er typisk.

Fotograf Bjørn Wad ønsker å skape bilder som får den som betrakter, til å føle noe.

God respons

– Jeg har fått utrolig god respons på prosjektet og tilbud fra mange flotte familier fra hele landet som ønsker å stille til portrett. Jeg har ønsket at prosjektet samlet skal kunne fremstå som et bilde på hvem og hva familier som har et familiemedlem med Downs syndrom, kan være. Og jeg har ønsket å skape noe som får den som betrakter, til å føle noe, sier Bjørn Wad.

Han fikk reisestøtte fra Fritt Ord for å reise til Vest, Midt- og Nord-Norge for å portrettere flere familier og inkludere en større del av landet i prosjektet.

– Jeg har hovedsakelig fotografert familier omkring fire-fem timers avstand fra Oslo, forteller han.

Blir bok

Til daglig jobber Bjørn Wad som profesjonell portrettfotograf i brytningsfeltet mellom kommersiell foto og kunstfoto. Prosjektet «Family Portraits» ble i fjor utstilt på Rådhusplassen i Oslo. Prosjektet fullføres i løpet av 2017 og blir trolig en bok i 2018. Wad har gitt Vern om Livet tillatelse til å trykke noen av bildene fra prosjektet.

Se flere bilder fra Bjørns prosjekt på nettsiden hans her.

 

598 Delinger