team1


Publisert: 13.09.17  Skrevet av: Daniel Joachim Kleiven, Informasjonsansvarlig

Professor, samfunnsdebattant og Livsvernprisvinner Per Fugelli er død.

– Norge er litt fattigere nå. Fugelli var en klok, ærlig og djerv mann som helt inn i livets siste fase våget snakke åpent og ærlig om døden, sier generalsekretær Morten Dahle Stærk i en kommentar.

Fugelli mottok Menneskeverds livsvernpris i 2017 for sin åpenhet rundt døden og for sitt engasjement for utsatte og sårbare grupper i samfunnet. I begrunnelsen for prisen berømmes hans evne til å synliggjøre menneskeverdet hos dem som befinner seg i livets siste fase. Han har også gitt døende og alvorlig syke mennesker en stemme i offentligheten.

I flere artikler og intervjuer har professoren satt ord på hvordan det er å leve med alvorlig sykdom og å gå inn i livets siste fase. Samtidig som han snakket om hvordan det var å skulle dø, var han opptatt av temaet livsglede og løftet frem verdien av de nære ting i livet. Fugelli satt i styringsgruppen til Verdikommisjonen, og hans samfunnsengasjement var fremtredende. I Aftenposten-kronikken «Takk, Norge – og god vakt!» skriver han at «å dø er mindre ille når du har levd godt i et fredelig og rettferdig samfunn».

– Når du blir syk, får du en ny målestokk. Du sorterer ut bagateller, og du blir veldig glad for det vanlige alminnelige livet. Det blir gullstandarden din. Du får trening i å godta deg selv som en ufullkommen skapning. Noen ganger er det seier og hipp hurra. Andre ganger er du på felgen. Det handler om å bli glad i seg selv som medfødt feilvare. I stedet for hele tiden å prøve å ligne på et glansbilde, sa Fugelli til Vern Om Livet i forbindelse med prisutdelingen.

– Vår tidligere generalsekretær, Liv Kjersti Skjeggestad, satte stor pris på å bli kjent med Fugelli. Hun var selv alvorlig syk, men insisterte på å dele ut prisen til ham. Under utdelingen takket hun Fugelli for å skape håp og livsmot for mennesker som er i eksistensielle kriser og i sårbare faser av livet. Det er minnet som fremdeles lyser etter ham, sier Stærk.

Les hele intervjuet med Per Fugelli i anledning Livsvernprisen 2017 her.

Fred over ditt gode minne, Per Fugelli

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre