team1


Publisert: 13.06.18  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig  Foto:

Mathias Vea fra Sørlandet skal tilbringe store deler av sommerferien på en litt annen måte enn 23-åringer flest. Han skal nemlig sykle Norge på langs, fra Nordkapp til Lindesnes, for å samle inn penger til Menneskeverd.

Mathias Vea og resten av familien hans er svært opptatt av at samfunnet vi lever i må ta vare på menneskeverdet.

– Vi var fire søsken, men nå er vi bare tre. Jeg vokste nemlig opp med en storebror som hadde et sjeldent syndrom – Miller Diekers syndrom, forteller Mathias Vea. Vi møter ham i Bergen der han studerer for tiden, noen uker før han legger ut på sitt livs sykkeltur.

– Jeg har alltid hatt lyst til å sykle Norge på langs, og i år la det seg så flott til rette.

For Menneskeverd
Storebroren hans døde for seks år siden, og Mathias savner ham fortsatt veldig.

– Han lærte meg veldig mye, både om det å ta vare på hverandre og at vi alle trenger hverandre. Hans liv var like mye et liv som mitt liv, sier han.

Han forteller at broren hadde gode dager og dårlige dager – som alle andre – men at han trengte mye omsorg og ekstra hjelp.

– Men jeg opplevde det hele som mest positiv. Han smilte og fikk med seg mye mer enn vi tror, tror jeg. Det var selvfølgelig mye som var tung i det å måtte passe på ham hele tiden, men jeg ville heller hatt det sånn enn at han ikke var her. Vi ville aldri vært foruten ham. Tiden etterpå uten ham har vært mye verre, forteller Mathias, som også har to søstre.

Mathias Vea satset aktivt som syklist for inntil ett år siden. Nå skal han sykle langs norskekysten for sin døde bror.

Innsamling
For familien Vea har spørsmålene og debatten om et verdig liv og sortering naturligvis stått sterkt. Den ene søsteren hans har engasjert seg i Menneskeverd tidligere, og da Mathias bestemte seg for å sykle Norge på langs denne sommeren, foreslo pappa Vea at han samtidig kunne samle inn penger til noe. Og da var Menneskeverd et naturlig valg. Gjennom egen nettside, Facebook-side og Instagram-konto håper han å skape oppmerksomhet rundt menneskeverd og likeverd samtidig som han får oppfylt drømmen sin om å sykle langs Norges kyst.

– Jeg satset aktivt på sykling fram til i fjor, men har alltid hatt lyst til å sykle Norge på langs. Jeg begynner 15. juni på Nordkapp og skal være fremme i Lindesnes 6. juli. Jeg gleder meg til å få sett hele Norge, og jeg sykler ikke den korteste ruten som rett sørover mot Oslo og Kristiansand, men skal sykle langs kysten hele veien til Lindesnes, forteller han.

 

Du kan følge Mathias på vei nedover Norge her:

www.norgepaalangs.no

Facebook: Norge på langs

Instagram: norge_paa_langs

 

 

 

 

470 Delinger