team1


Publisert: 04.03.22  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig

Sondre Myrseth, kjent som Grim Torkild fra serien Førstegangstjenesten på NRK, drømmer om å bli skuespiller i Dyreparken i Kristiansand.

– Det er veldig gøy å bli kjent igjen på gata, smiler Sondre Myrseth, for mange kjent som Grim Torkild fra NRK-suksessen Førstegangstjenesten.

– Folk kaller meg legende når de ser meg og vil ta selfie! Jeg er populær, ler han fornøyd.
– Det mangler i hvert fall ikke på selvtillit, skyter mamma Sissel Myrseth inn.

19-åringen fra Skjetten har allerede rukket å bli et kjent TV-fjes. I tillegg til to sesonger som Grim Torkild i Førstegangstjenesten, er han også å se i TV Norge-serien Helt perfekt med Tomas Gjertsen, hvor han spiller avisbudet Hans Henrik.
– Jeg har alltid likt skuespill, forteller Sondre.

– Du elsket å kle deg ut og spille ulike roller fra du var veldig liten, skyter mamma Sissel Myrseth inn. Hun forteller at Sondre har vært aktiv i teatergruppa til Ups and Downs i mange år og har rukket å spille en rekke ulike roller.

– Jeg har spilt i Kardemomme by, Kaptein Sabeltann og Hakkebakkeskogen, og jeg spilte Simba i Løvenes Konge, forteller Sondre stolt.

Bestevennene Grim Torkild (Sondre Myrseth) og Ahre Ketil (Herman Flesvig) under innspilling av Førstegangstjenesten..(Foto: Privat)

Populær serie

Vi møter Sondre mens han er på besøk hjemme hos foreldrene på Skjetten utenfor Oslo. Til vanlig går han på folkehøgskole i Risør. Det var via en annonse på Facebook-siden til Norsk Nettverk for Downs Syndrom (NNDS) at Sondre og familien oppdaget at NRK søkte en skuespiller med Downs syndrom til en ny serie.

– Vi sendte inn en film med Sondre, og så fikk vi beskjed om at han hadde fått rollen, forteller Sissel Myrseth. Da hadde de ingen anelse om at serien skulle bli så populær som den har blitt.

– Det var viktig for oss å forhøre oss om hvordan han kom til å bli fremstilt, og vi er veldig fornøyde med hvordan hele serien har blitt. Vi synes Sondre har kommet godt fram i serien og at det er mye av ham i karakteren Grim Torkild. De har fått fram at han er både morsom og tøff, og det har vært flott å vise at man kan ha Downs syndrom og likevel være skuespiller i en så populær serie på TV, forteller Sissel.

– Jeg redder jo Ahre Ketil, skyter Sondre inn.

– Det var mye å redde ham fra, ler han, og forteller at han husker særlig godt da de spilte inn en slåsskamp.

Sondre Myrseths karakter Grim Torkild er på mange måter helten i sesong 2. Karakteren Ahre Ketil spilles av Herman Flesvig, som står bak hele serien. Flesvig og Myrseth har fått et godt forhold etter innspilling av to sesonger, og i et innlegg i Aftenposten i desember 2020 takker Sondre Herman for at han ble inkludert som en av gutta.

– Sondre er veldig fin å jobbe med, og det er gøy å ha en fyr på sett som alltid vil lekeslåss, uttalte Flesvig til VG før jul.

– Når man får en gutt som deg, så blir ikke livet kjedelig, sier mamma Sissel Myrseth til sønnen Sondre. (Foto: Mirjam Dorthea Berg)

Inkluderende

– Vi opplevde hele filminnspillingen som veldig inkluderende, forteller Sissel.
– Du er jo ikke så lett å overse, og så er du veldig lett å prate med, sier hun til Sondre.
– Du storkoste deg og ble kjent med alle på et blunk. Og så fikk du tilbakemelding på at du er god på å både ta regi og på å improvisere. Det var ikke alltid det ble som det sto i manus, eller hva, Sondre? spør Sissel.
– Nei, ler Sondre.
– Og så var de andre veldig imponert over deg på de lange innspillingsdagene, særlig den dagen vi var på settet og filmet til klokken fire om natten, forteller Sissel.

Hun forteller at de var forberedt på at det kunne komme negative kommentarer i sosiale medier om Sondre, men de har bare opplevd positiv respons.

– Vi har jo fått mange rare spørsmål og kommentarer opp gjennom årene, særlig spørsmål om vi visste at Sondre hadde Downs syndrom før han ble født. Og så er det veldig mange som har et behov for å fortelle oss at de aldri kunne klart å ta imot et «sånt» barn. Jeg reagerte veldig på slike kommentarer tidligere. Derfor er det fint for oss å kunne vise at det kan gå bra og at Sondre fungerer fint i samfunnet. Og så er vi glad for å få vise hvilken flott og kjekk gutt du har blitt, smiler Sissel og stryker Sondre over ryggen.
– Du har alltid vært god til å prate for deg, og det har nok reddet mange forskjellige situasjoner. Når man får en gutt som deg, så blir ikke livet kjedelig, ler hun.

 

Sondre er kreativ og full av energi. Her som treåring sammen med hunden Buster. (Foto: Privat)

Drømmer

Sondre forteller at han synes det er litt dumt at det ikke blir flere sesonger av Førstegangstjenesten. Men det mangler ikke på ambisjoner av den grunn. Forbildene er Herman Flesvig og Aksel Hennie, og begge spiller han sammen med i Førstegangstjenesten. Men det aller største forbildet er Kaptein Sabeltann, og Terje Formo, mannen bak Norges mest berømte sjørøver.

– Jeg drømmer om å spille i Kaptein Sabeltann og stå på scenen i Dyreparken i Kristiansand, forteller Sondre ivrig.

Mamma Sissel forteller at Sondre er en svært kreativ type som har mange jern i ilden.

– Sondre har spilt i band, hvor han både har spilt gitar, bass og piano, og så synger han, forteller hun.

– Jeg liker alt, skyter Sondre inn, og forteller at han også spiller hockey på Team Unified i Lørenskog, i tillegg til svømming.

– Sondre har litt mer energi enn alle oss andre, forteller Sissel.

– Du har god utholdenhet og masse energi for alt som er gøy, men for det som ikke er like gøy, har du null energi, ler Sissel.

– Å dusje eller barbere seg er ikke det morsomste du vet, men du må jo det nå som du er kjendis, ler Sissel, og Sondre er enig.

Planen er å fortsette i teatergruppa, og neste år blir det enten å fortsette på folkehøgskole med en musikk- eller dramalinje,
eller å finne en jobb.

Artikkelen er hentet fra medlemsbladet Vern om Livet nr. 1-2022