Denne vinteren har Menneskeverd lansert podkasten «Mysteriet menneskeverd» med generalsekretær Morten Dahle Stærk. I podkasten møter han mennesker som kan bidra til å svare på hva begrepet «menneskeverd» egentlig betyr.

Ideen til podkasten kom etter en samtale med historiker Eivor Oftestad for noen år siden, forteller generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk. Hun lurte på hva begrepet «menneskeverd» egentlig betyr.

– Vi sier at menneskeverdet er ukrenkelig, men hva betyr det? Hvordan ser menneskeverdet ut i dag? Det er utgangspunktet for denne nye podkasten, forteller han.

– Podkasten er en intervjuserie hvor jeg gjennom møter med kloke mennesker kan dykke ned i menneskelivets irrganger. Jeg lager rett og slett en podkast om spørsmål jeg virkelig er nysgjerrig på selv. Det er som en god bok eller film; det blir ikke spennende om svarene er gitt på forhånd, fortsetter han.

I den første episoden av «Mysteriet menneskeverd» har Morten fått hjelp av nettopp historiker Eivor Oftestad til å besvare noen grunnleggende spørsmål: Hva er egentlig menneskeverd og kan vi si at menneskeverdet er ukrenkelig? De snakker også om temaene døden og arvehygiene. Hun svarer blant annet på om hun har svaret på sitt eget spørsmål: Hva betyr egentlig «menneskeverd».

Historiker Eivor Oftestad var første gjest i podkasten. Her sammen med generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk.

I episode to møter Stærk den tidligere høyrepolitikeren og arbeidsministeren, Torbjørn Røe Isaksen, som gir oss et krasjkurs i den filosofiske tankeretningen «konservatisme». De tar utgangspunkt i en av historiens største begivenheter – den franske revolusjonen i 1789: Hvordan responderer de konservative, og hva sier dette om deres menneskesyn?

Tredje episode handler om forfatteren Thorvald Steen, som da han var 15 år så han på seg selv som en idrettsmann – en atlet. Hans verden brøt helt sammen da han fikk beskjed om at han må leggene skiene på hylla, at han vil bli avhengig av rullestol. Det første moren hans sa, var: «ikke fortelle det til noen!». I denne episoden forteller Steen – med utgangspunkt i sitt forfatterskap – om hvordan temaet skam og menneskeverd fletter seg inn i hverandre.

I ukene fremover vil vi blant annet møte barnelege og professor Ola Didrik Saugstad og professor i medisin, Anne Eskild.

– Min drøm for denne podkasten er at den kan være til refleksjon og gi lytterne innsikt og kunnskap om historikken og tankene som har formet verdiene våre som samfunn og synet på mennesket. Moderne teknologi og ikke minst bioteknologi gjør store fremskritt fortløpende, og det setter oss på valg og utfordringer som vi for et par generasjoner skrev science fiction om. Dette gjør at det haster å igjen stille spørsmålene om hva mennesket er og hvilke konsekvenser det får for våre individuelle valg og på politisk nivå.

Hør podkasten på Spotify eller andre steder der du lytter til podkast.