team1


Publisert: 06.02.17  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

I dag mottok Per Fugelli Menneskeverds Livsvernpris 2017. Både Fugelli selv, og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) la ikke skjul på at de begge er begeistret for hverandre.

Foto: Anders Kjøndal

– Han bruker alle anledninger til å fremme livsglede og snakke om viktigheten av verdien av de nære ting. Ved å snakke åpent om døden gir han næring til livet her og nå, sa Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd, i sin innledning da hun åpnet årets Livsvernpris på Hotell Bristol i Oslo mandag.

Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen ledet årets prisutdeling.

Thoresen understreket Fugellis unike evne til å finne de gode øyeblikkene i livet og ta vare på dem.

– Mesteren i livsnytelse er opptatt av å overføre oppskriften for det gode liv. Det handler om at du er god nok som du er, sa generalsekretæren.

– Husk du skal dø

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) delte ut prisen til Fugelli. Han trakk frem det faktum at Per Fugelli har løftet frem det kjente begrepet «memento mori»: husk du skal dø.

– De fleste av oss vil ikke snakke om dette – at du skal dø. Det vil vi helst glemme. Men så kommer du og “bryter denne taushetsplikten” og har minnet oss alle om at det å dø er en del av det å leve. Du snakker om dødsgleder. Masken faller av når døden kommer nærmere. Du hyller oss sårbare ufullkomne som møter livet og døden på ulike måter, sa Høie i sin tale til prisvinneren.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) delte ut prisen til Per Fugelli.

Høie mener Per setter avtrykk her på jorden.

– Det er ingen innbilning at du har gjort nytte for deg på jorden, sa Høie og la til:

– Du har tidligere sagt at du ikke er så veldig glad i regjeringen, men at du er forelsket i meg. Derfor vil jeg si tilbake til deg, Per:

– Jeg er veldig glad i regjeringen, men jeg er også veldig forelsket i deg, sa Høie med etterfølgende latter fra salen.

Se høydepunktene i bilder fra Livsvernprisen HER

Menneskeverd som grunnstoff

Fugelli hyllet Høie for at han har fått på plass en ny lov om fast kontaktlege for alvorlig syke og døende mennesker.

– Personer som er alvorlig syke skal nå få sin kontaktlege som er deres «egen». Dette er livsvern, understreket Fugelli og ga ros til Høie som satte denne loven i verk i fjor høst:

– Også døden er helse, og den skal ha førsteklasses helsetjeneste. Ikke la det komme ut av denne salen, men «hipp hurra» for Bent Høie, sa Fugelli til god latter fra de rundt 180 fremmøtte.

Prisvinner Per Fugelli fikk stående applaus for sin tale.

Fugelli understreket at menneskeverd er et arvestoff vi alle er født med.

– Dette at vi alle er født med et eget menneskeverd er noe som må ligge til grunn i all politikk. Vi må gi hverandre verdighet uavhengig av hudceller. Når vi ikke klarer å være rettferdige nok, må vi være barmhjertelige, poengterte han.

Han siterte den kjente filosofen Cicero, og henviste til lykken det er å lete etter «gullet» i egen livsfase.

– Bruk det gode i livet så lenge du har det. Ikke savn det du ikke lenger har. Kampen for menneskeverdet må skje også mellom start og mål. Ikke bare i begynnelsen og ved slutten. En takk til livet må skje gjennom vern av livet i dødsfasen. Den siste livskvalitet heter dødskvalitet, og den fortjener også verdighet, sa Fugelli.

Dødsfasen har sin egen vekt av bly, men også av gull.

– Det er livsvern å sette lys på de gode sidene av livet helt til slutten, understreket Fugelli i slutten av sin tale.

Livsvernprisen

Både Marie Aakre, Jonas Gahr Støre (Ap), Anne Kathrine Skjørshammer (KrF) og Kadra Yusuf ga også hilsener til Per.  Aakre løftet frem viktigheten av verdighet rundt dødsfasen, der vi gir rom og tid for både pårørende og den som selv er syk og døende.

Helene Bøksle fremførte sanger som både berørte prisvinner og folk i salen.

Helene Bøksle rørte mange med sin versjon av “Gabriellas song”.

Menneskeverd deler ut Livsvernprisen hvert år. Siden 1997 har prisen blitt gitt til personer eller organisasjoner som har bidratt positivt til å verne om menneskeverdet. Tidligere prisvinnere er blant andre Aleksander Helmersberg, Anette Skeie Jacobsen og Elin Anita Verdal, Signe og Geir Lippestad, Thorvald Steen, Marte Wexelsen Goksøyr, Beitostølen helsesportsenter, Bettina og Stein Husebø, Marianne Mjaaland, Margreth Olin, Torleiv Ole Rognum og Ola Didrik Saugstad og Cecilie Willoch.

Les mer om Livsvernprisen HER 

God stemning. Bent Høie (H), og Per Fugelli med sin kone Charlotte Holst.

9 Delinger