– Takk for at dere har gitt eldre muligheten til å leve meningsfullt livet ut.

Tekst: Brita Skogly Kraglund   Foto: Pernille Nilsen

Det sa helse- og omsorgsminister Bent Høie i en videosendt tale til vinnere av Livsvernprisen 2015, Elin Anita Verdal og Anette Skeie Jakobsen. De hadde ideen til og grunnla den landsomfattende stiftelsen Livsglede for Eldre.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Valgerd Svarstad Haugland sto for prisutdelingen på Hotel Bristol i formiddag.

– Gratulerer til prisvinnere, og til Menneskeverd som er flinke til å finne verdige vinnere. Dere fokuserer på folk som gjør en innsats, sa Svarstad Haugland og fortsatte:

– Livsglede for Eldre skaper mening og innhold i livet for tusenvis av mennesker som ofte blir tilsidesatt. De får livshjelp i praksis. Dere har greid å involvere alle generasjoner og er to ståpå-damer som tror på det dere brenner for. Nå er Livsglede for eldre en stor organisasjon, selv om dere har andre jobber i dag.

Stiftelsen, som hadde sitt utspring i Kristiansand, har i dag 34 lokalforeninger, elever fra mer enn hundre skoler er med i utdanningsprogrammet, og det er utarbeidet en sertifiseringsordning der 55 sykehjem er med.

Stifterne var 27 og 30 år gamle, alenemødre og sykepleierstudenter da de fikk ideen til å hjelpe eldre til et mer aktivt og meningsfullt liv.

– Dere fikk med dere folk som lagde liv og røre for de eldre. Dere får til og med 90-åringer til å hoppe i fallskjerm. Vi ser de positive ringvirkningene av aktiviteter rundt de gamle. Og fordi dere aldri har tatt et nei for et nei har dere fått til så mye, sa Svarstad Haugland i sin tale.

IMG_8641

Som unge sykepleierstudenter tok Elin Anita Verdal og Anette Skeie Jakobsen i 2005 initiativ til å starte den helsefrembringende bevegelsen som setter menneskeverdet og livskvalitet i sentrum i livets siste fase.

Livsglede for Eldre er i dag en voksende virksomhet. Videregående skoler har virksomheten som prosjekt til fordypning. I tillegg er både barnehagebarn og skoleelever med på å gjøre hverdagen lysere for de eldre. Alle de frivillige, skoleelevene og barnehagebarna har på lett gjenkjennelige gule t-skjorter og kalles gjerne på folkemunne for «gule engler».

– Mange eldre får oppleve glede og meningsfulle aktiviteter gjennom Livsglede for eldre. Dere har inspirert både ansatte, frivillige og unge som skal overta jobbene i eldreomsorgen. Tusen takk, avsluttet fylkesmannen før hun overrakte prisen, et glasshjerte laget av kunstneren

-Beundringsverdig

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Thoresen, ledet samlingen, og uttrykte sin glede over å kunne gjøre ære på prisvinnerne.

– Det er beundringsverdig at dere som studenter og aleneforeldre hadde overskudd til å strekke dere lengre. Fulle av ideer, og med pågangsmot og tro på det dere holdt på med engasjerte dere og sjarmerte hele Kristiansand i senk. Noe av det som gleder oss i Menneskeverd, er å løfte mennesker som dere fram.

Fra prisutdelingen

De to prisvinnerne hadde mange å takke.

De startet med Jenny, 84 år som savnet noe som kunne gi henne glede i hverdagen.

– Studenter har kjent igjen siner «Jennyer» og tatt dem med seg ut. Disse menneskene vi har møtt har gitt oss så uendelig mye rikdom.

Og takk til ale som har støttet oss økonomisk.

Tusen takk også til Menneskeverd for at vi står her. Takk for at dere har pekt på vår organisasjon. Menneskeverd og vi passer sammen som hånd i hanske, sa prisvinnerne.

Kari Kjønaas Kjoos, leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, samt Karen Louise K. Bjøro fra Norsk Sykepleierforbund, var blant dem som hadde hilsen til prisvinnerne på utdelingen.

Audun Rensel løftet forsamlingen musikalsk, blant annet gjennom sin flotte versjon av Når himmelen faller ned.

Audun 2 (2)

IMG_8833_mindre

Vinnerne av Livsvernprisen ble intervjuet av NRK, og de var også gjester i Dagsrevyen samme kveld.

Tidligere statsminister Kåre Willoch var blant dem som ville gratulere.

IMG_8896_lite

IMG_8734_mindre

IMG_8501_mindre

Generalsekretær Liv Kjesti S. Thoresen i samtale med Laila Nygård, som var den aller første som ble ansatt i Livsglede for Eldre.