team1


Publisert: 20.11.15  Skrevet av: Helene Pederstad Øien, Undervisningsansvarlig

En 24-år gammel kvinne fra Belgia ombestemmer seg like før hun skal få dødshjelp.

Foto: The Economist

Emily (bildet) har strevd med depresjon og suicidale tanker siden barndommen, og for bare noen måneder siden ble det klart at hun kvalifiserte til å få eutanasi i sitt hjemland Belgia.

Det britiske nyhetsmagasinet The Economist har fulgt Emily på det som skulle bli hennes siste reise. I den korte dokumentaren «24 & ready to die», forklarer Emily hvorfor hun ikke orker å leve lengre, og at hun har bestemt seg for å få hjelp til å ta sitt eget liv. Men videoen avslutter med at Emily ombestemmer seg. “Jeg kan ikke gjøre det”, sier hun til legen som skal hjelpe henne med å sette den dødelige dosen. Til The Economist forteller hun at de to siste ukene før hun skulle dø har vært relativt ok og fri for kriser. Hun lurer på: “Har det skjedd en forandring i meg?”.

Alex Schadenberg leder Euthanasia prevention Coalition som arbeider for å forhindre eutanasi og legeassistert selvmord. 12. november rapporterer han i sin blogg at The Economist tilsynelatende ønsket å lage en pro-dødshjelp dokumentar. Selv om Emily ombestemmer seg i dokumentaren, mener Schadenberg at de sender klippet for å vise at det er positivt at hun uansett hadde valget.

‘The Belgian Act on Euthanasia’ fra 2002 åpnet for eutanasi og legeassistert selvmord i Belgia. Loven krever kun at pasienten må være «i en medisinsk ‘nytteløs’ tilstand av konstant og uutholdelig fysisk eller psykisk lidelse som ikke kan lindres, som følge av alvorlig og uhelbredelig lidelse forårsaket av sykdom eller ulykke.»

I følge loven vil derfor også psykisk syke få hjelp til å dø. En ny studie fra Belgia viser hva slags psykiske lidelser pasientene har når de ber om hjelp til å dø. Studiet viser at blant 100 pasienter med psykisk lidelse som forespurte eutanasi, var det totalt 35 som faktisk gjennomførte det.

Belgisk lovverk er blant ytterst få lovverk som tillater leger å gi dødelige doser med medikamenter på forespørsel fra pasienter med psykiske lidelser. Belgisk praksis er derfor viktig som eksempel på hvordan det kan gå med mennesker som lider av psykisk sykdom når lovverket åpner for eutanasi.

Strever du med suicidale tanker? Her kan du få hjelp:

  • Er det akutt? Ta kontakt med legevakten eller ring 113.
  • Kors på halsen er anonymt og du kan ringe gratis (800 333 21), chatte eller skrive til en voksen.
  • Kirkens SOS: Telefon 22 40 00 40 og chatt på nett  hele døgnet.
  • Mental helse: Telefon 116 123 og nett hele døgnet.
  • LEVE, Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.