Filterløse uttrykk, følelser, tårer, latter og sterkt engasjement gikk rett hjem hos de mange fremmøtte i storsalen på HINT i Levanger en torsdag kveld i november.

Tekst: Roy Vega og Menneskeverd. Foto: Roy Vega

Foredragsholderen har selv Downs syndrom, og når Marte Wexelsen Goksøyr snakket seg varm om sorteringssamfunn, mobbing, fosterdiagnostikk, likeverd og menneskeverd – da blir det umåtelig sterkt.

– I Danmark er det nå nesten ingen som blir født med Downs syndrom, og utviklingen er helt den samme her i landet. Vi er ikke syke, vi mangler ingen ting, vi har bare ett kromosom mer. Men vi er ikke ønsket, vi velges og sorteres bort, forteller Marte.

Marte Goksøyr fremstår som den sterkeste og tydeligste stemmen i en flokk som stadig blir mindre. Ny teknologi tas i bruk og hun viser til at det nå stadig settes inn mer “sofistikert utstyr” for å luke vekk fostre med Downs syndrom på sykehusene rundt om, selv etter 20. svangerskapsuke. Hun advarer mot et sorteringssamfunn der noen ikke er ønsket, og dermed faktisk er utrydningstruet. Slik dette utvikler seg gjelder det ikke bare dem med Downs syndrom, fortsetter hun.

– 2008 var mangfoldsåret. Men det viste seg snart å være avgrenset til etniske minoriteter. Er vi med Downs syndrom utenfor mangfoldet? Vi må blandes, ikke sorteres og sendes til bortgjemte steder, hevder Marte, med tårer i øynene. – Alle mennesker har like stor verdi, fastslår hun. Og tårene renner snart også hos de mange oppover i amfiet. Og så er det med ett nok en runde med latter, sprudlene spontanitet og ekthet vi så ofte kan savne i vår politiske hverdag, men som vi nettopp kan lære av dem med Downs syndrom. Om de får leve, slik Marte sier.

– Vi har opplevd 22. juli og det ble reagert med rosetog og snakket om solidaritet og likeverd. Et likeverd som åpenbart ikke gjelder alle. Mennesker med funksjonshemming blir alt for ofte gående uten arbeid og i underbetalt arbeid, fordi folk tror at vi ikke kan noe. Slik får ord som likeverd lite innhold, påpeker Marte. Hun er både skuespiller og en aktiv samfunnsdebattant, og med et glødende hjerte for alle dem som faller utenfor, i bokstavelig forstand før de var født.

Marte Wexelsen Goksøyr2_royVega

 

 

 

 

 

 

 

 

Som foredragsholder blir den samme Marte til et rent fyrverkeri, med gråt, latter og gledesutbrudd, foran et publikum som også i storsalen på HINT fikk et uforglemmelig møte med en hel serie aktuelle problemstillinger knyttet nettopp til lovbestemte prinsipper om likeverd og menneskeverd på den ene siden, og rå bortvelgelse av fostre og medmennesker på den andre siden.

Sammen med Marte var også Helene Pederstad Øien fra Menneskeverd, og de avsluttet foredraget med en oppfordring til alle de frammøtte om å støtte organisasjonens arbeid og å kjøpe boka til Marte “Jeg vil leve”. – Jeg går ikke herfra før alle bøkene er solgt, sa en tydelig og engasjert forfatter. (Kjøp boka her.)

Det umåtelige sterke fordraget på HINT ble satt opp av organisasjonen Menneskeverds lokallag i Nord-Trøndelag. Ønsker du å engasjere deg lokalt, kan du ta kontakt med en kontaktperson nær deg. Her finner du en oversikt.

Menneskever er stolte av å ha Marte som ambassadør for organisasjonen. Ønsker du besøk av Marte og Menneskeverd? Ta kontakt på e-post helene@menneskeverd.no.

Her kan du se film fra et tidligere foredrag med Marte og Menneskeverd:

6K Delinger