team1


Publisert: 21.12.15  Skrevet av: Susanne Ward Ådlandsvik, Informasjonskonsulent

Philip Willoch Syse er en av ni idrettsutøvere som vi denne høsten har kunnet møte i dokumentarserien «Suverene helter» på TV2. Serien følger idrettsutøverne mot Special Olympics i Los Angeles sommeren 2015.

Tekst: Susanne Ward Ådlandsvik. Foto: Karl Filip Singdahlsen (NIF)

– Det var gøy å være med, sier Philip, som tar høstens medieeksponering med stor ro.

12-13 Philip - suverene helter

Foto: TV2 Suverene helter

 

Vern om Livet møter Philip og mamma Cecilie hjemme på Snarøya i Bærum. Etter at Philip begynte å kjøpe klærne sine selv, går han mest i caps, hettegenser og bukser som sagger. Men mye av tiden er det treningstøy som gjelder. I sommerhalvåret padler han kajakk, og i vinterhalvåret kjører han slalåm. Han har konkurrert i begge idrettsgrener i Special Olympics, og er et levende eksempel på at Downs syndrom med rette kan kalles «Mulighetenes syndrom».

To statsministre

Begge besteforeldrene til Philip har vært statsministre i Norge. Morfar Kåre Willoch fra 1981 til 1986 og Farfar Jan P. Syse fra 1989 til 1990. Nå er det bare morfar som fortsatt lever, og i en av episodene blir Philip spurt om han er nervøs før konkurranser. Da svarer han at nei, det blir han ikke. For «Bestefar sier at det går bra.»

Og bra har det gått for 23-åringen fra Bærum. Under Special Olympics i Los Angeles i sommer, kom han på andre plass. Da han kjørte slalåm i vinterlekene i Sør-Korea for to år siden, kom han på tredje plass. Nå er det bare gull som gjenstår. Det kan det være en mulighet for i vinterlekene i Østerrike om to år.

– Jeg gleder meg til å være med på det, sier Philip, som innrømmer at det er mye trening som ligger bak de gode idrettsprestasjonene.

Dokumentarserien «Suverene helter» har fått gode anmeldelser. Aftenposten skriver følgende om serien, og gir den terningkast fem:

«Den handler ikke om våre feirede stjerner på skilandslaget, men om ni usedvanlige idrettsutøvere som med et annerledes utgangspunkt enn de fleste av oss, sprenger grenser og gleder seg hemningsløst over det de får til.»

1 Philip Willoch Syse høy oppløsning foto Eirik Førde

Foto: Eirik Førde

Alene på Manhattan

Ved kjøkkenbordet hjemme på Snarøya, viser Philip frem årboken fra Risøy Folkehøyskole. Her gikk han forrige skoleår og stortrivdes.

– Vi dro på tur til New York, forteller han. Og han snakker spesielt varmt om de to stipendiatene Henrik og Kristin.

– Du ble jo borte fra de andre midt på Manhattan, men det visste jeg heldigvis ikke før du hadde kommet til rette igjen, sier mamma Cecilie.

Hun var med ham på turen til Los Angeles i sommer og heiet ham fram mot andreplassen.

– Det var en stor opplevelse å være der, forteller hun.

Familiekjær

Philip er glad i mennesker og kommer lett i kontakt med andre. På flyet til USA i sommer, gikk han rundt og pratet med de andre passasjerene. Han er også veldig familiekjær. Hos mamma er han enebarn, men når han er hos pappa, har han to yngre brødre.

– Hva liker du å gjøre når du ikke trener?

– Jeg liker å gå på tur. Og se på filmer og serier på iPaden, forteller han.
Gamle episoder av «Borettslaget» er en favoritt, og han ramser opp de ulike karakterene i Robert Stoltenbergs skikkelse. Mister Bean er han også glad i, og snart skal han på teater og se Mary Poppins. Deretter sikter han mot gull – i Special Olympics World Winter Games i Østerrike i 2017.

2K Delinger