team1


Publisert: 09.02.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Aleksander Helmersberg (39) tømte sparekontoer for å satse på en språk-app som skulle gjøre det lettere for barn med språkvansker å kommunisere. I dag mottok han Menneskeverds Livsvernpris av Fabian Stang på Hotel Bristol i Oslo.

Tekst: Maria Victoria K. Aanje
Foto: Elin Bergendahl

Det var en spent prisvinner som i dag gikk opp på podiet for å motta Menneskeverds Livsvernpris 2016 av tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang.

– Takk for at dere er de dere er, sa Stang idet han overrakte prisen til hele familien.

Se årets prisutdeling her

Stang poengterte viktigheten av arrangementer som Livsvernprisen.

– Vi behersker teknikken for å abortere barn som Milla og bombe flyktninger. Men hvordan vi skal oppføre oss overfor Milla ansikt til ansikt, finnes det ikke noen god oppskrift på. Derfor er det så viktig med arrangementer som Livsvernprisen, som minner oss på de viktige verdiene i samfunnet, sa Stang i sin tale til prisvinneren.

_DSC0571

Fabian Stang tok seg tid til å intervjue Milla foran de fremmøtte.

Så rettet han en stor takk til Milla, datteren til Aleksander, som har Downs syndrom.

– Takk skal du ha Milla, for at du gidder å holde ut med oss, sa Stang til stor applaus fra salen.

En tydelig rørt prisvinner
Aleksander lot følelsene strømme på da han skulle takke sine nærmeste i sin tale.

– Det engasjementet vi har møtt fra starten av utviklingen av “Milla Says” har vært enormt. Det vi har opplevd, har bare vært godt, sa Aleksander.

Han benyttet anledningen til å takke sin samboer og beste venn, Camilla Waage.

– Du gir meg påfyll, og du gjør at vi er her i dag, sa en rørt Aleksander til sin Camilla.

I talen etterlyste han systemer og politiske løsninger som kan legge til rette for de foreldrene som faktisk velger å beholde barn som Milla.

– Det er slik vi kan være og forbli et raust samfunn, sa han.

Aleksander understreket at utviklingen av språk-appen “Milla Says” bunner i et sterkt engasjement for sin datter, Milla.

– Dette handler i bunn og grunn om at jeg vil jobbe hardt for at Milla skal bli den beste versjonen av seg selv, sa Aleksander.

Flere ville gi en hilsen til prisvinneren
Blant de 170 fremmøtte på Hotel Bristol i Oslo i dag, var det flere som ønsket å gi en hilsen til årets prisvinner.

Geir Lippestad, vinner av Livsvernprisen i 2014, var tydelig imponert over det Aleksander har fått til. Han trakk frem Milla som en viktig brikke i den nye gründerbedriften.

_DSC0632

Geir Lippestad berømmet Aleksander for hans arbeid for likeverd.

– Milla er direkte årsak til at dere har startet en innovasjonsbedrift. Det er ofte et regnestykke man ikke tenker over når man snakker om mennesker med Downs syndrom, sa han i sin hilsen.

Lippestad nevnte også at han gjerne skulle hatt tilgang til en språk-app som “Milla says” da hans datter Rebekka levde. Han tror nå at språk-appen kan komme til nytte for mange grupper i samfunnet.

– I likhet med Rebekka, er det mange som kan ha glede av et slikt redskap som “Milla says”. Både gamle mennesker, folk med muskelsykdom og andre som trenger litt ekstra hjelp for å bli forstått, sa Lippestad.

Blant de som også ga prisvinneren en hilsen i dag var næringsminster Monica Mæland, forfatter Trude Trønnes og KrF-leder Knut Arild Hareide.

Dette krever en hel familie
Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen, ledet tilstelningen og benyttet anledningen til å gi hele familien honnør.

– Det krever en familie i ryggen for at dette produktet kunne bli mulig. Takk for at dere har stått sammen med Aleksander slik at han kunne realisere språk-appen “Milla Says”, sa hun.

_DSC0644

Familien Helmersberg-Waage sammen med generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen.

Se hele prisutdelingen her
Hele seansen fra prisutdelingen ble streamet direkte på Menneskeverd sine hjemmesider. Opptaket ligger tilgjengelig HER

Se bildegalleri fra selve prisutdelingen HER

_DSC0659

Årets pris