team1


Publisert: 15.02.16  Skrevet av: Susanne Ward Ådlandsvik, Informasjonskonsulent

For to år siden ble Ann Kristin og Stig Torp Bakken foreldre til lille Noah som har Downs syndrom. Nå har en fotofagstudent laget en vakker filmsnutt om den lille gutten. – Vi ønsker å kunne påvirke de som vurderer å velge bort barnet sitt fordi det blir påvist kromosomfeil, til å få mot nok til å beholde det, sier Ann Kristin. 

– Noah gir oss i dag masse glede, og vi kunne ikke fått en finere gutt. Han er en helt spesiell skatt, og han leder oss til mange gode møter med mennesker. Vi gleder oss til hver eneste dag med gutten vår, og ser hele tiden etter muligheter fremfor begrensninger i livet, sier Ann Kristin Torp Bakken. Sammen med mannen Stig har hun sønnen Noah. Han er snart to år og har Downs syndrom.

– Noah er Noah og diagnosen er kun en liten flik av ham. Han har et verdig og flott liv og det er helt utenkelig at han eventuelt skulle vært valgt bort, sier de to, som er opptatt av å gi sønnen sin de samme mulighetene som andre barn.

– Vi ønsker at han skal få være mest mulig vanlig i samfunnet og bli godtatt og respektert for den han er, sier Ann Kristin og Stig.

Student med et oppdrag

Da fotofagstudent Marte Sofie Lie-Gjeseth skulle lage et film/bilde-prosjekt med tema «utfordring» , fulgte hun Noah og foreldrene i noen dager da Noah var baby. Resultatet kan du se her, og Marte Sofie fikk toppkarakter på prosjektet sitt.

Ann Kristin og Stig ønsker å dele filmen for å komme noen av holdningene i samfunnet til livs og håper at de med sin historie kan bidra til å utgjøre en forskjell.

- Noah er Noah og diagnosen er bare en liten flik av ham, sier mamma Ann Kristin og pappa Stig. (Foto: fra filmen om Noah)

– Noah er Noah og diagnosen er bare en liten flik av ham, sier mamma Ann Kristin og pappa Stig. (Foto: fra filmen om Noah)

– Vi ønsker å kunne påvirke de som vurderer å velge bort barnet sitt fordi det blir påvist kromosomfeil, til å få mot nok til å beholde det. Kanskje noen flere barn får oppleve livet til tross for at de får denne diagnosen tidlig i fosterlivet sitt. Vi ønsker å være med å bidra med positiv innstilling. Moralisering og ris bak speilet fungerer dårlig. De som jobber med slike problemstillinger må våkne opp og gi differensiert informasjon. Ikke kun ha ensidig fokus på at det er mulig med senabort, men gi god informasjon om mulighetene- og ikke bare begrensningene. Å ha et barn med Downs syndrom innebærer litt mer arbeid, men masse, masse kjærlighet, sier Ann Kristin og Stig.

140 Delinger