team1


Publisert: 21.03.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

I dag markerer hele verden at mennesker med Downs syndrom er like mye verdt som alle andre.

Foto: Eva Snoijink

21. mars er den internasjonale dagen for Downs syndrom (Trisomi 21).  Valg av dato skyldes det faktum at kromosompar nummer 21 kommer i tredoblet utgave hos de med Downs syndrom.

I anledning denne dagen har den internasjonale organisasjonen for Downs syndrom laget videoen How do you see me? Deres mål med filmen er å forandre hvordan folk ser på mennesker med Downs syndrom. Den er både verdt å sjekke ut og dele i sosiale medier. Hvordan ser du på mennesker med Downs syndrom?

Omfavne, ikke selektere

Generalsekretær i livsvernorganisasjonen Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen, mener dagen er viktig å markere.

– Det er flott at vi en dag i året kan omfavne en gruppe som ofte blir valgt bort og usynliggjort i samfunnet vårt. Når vi vet at ni av ti kvinner velger abort dersom de får vite at barnet de bærer har Downs syndrom, blir det ekstra nødvendig og viktig å vise at vi inkluderer alle mennesker, uavhengig av egenskaper, sier hun.

Generalsekretæren har også en tydelig oppfordring til den enkelte.

– Bruk denne dagen til å vise noen andre at du setter pris på dem, og at de er verdifulle for deg. Man er uendelig verdifull i kraft av å være et menneske. Den samme tanken burde også gjelde for de som har ett kromosom ekstra. Denne dagen er en glimrende mulighet for å vise at mennesker med Downs syndrom er like velkomne i samfunnet vårt som deg og meg, sier Thoresen.

Kort om Downs syndrom-dagen

Det var Downsyndrome International og European Downsyndrome Association (EDSA), som sto bak stiftelsen av denne datoen som internasjonal dag for mennesker med Trisomi 21. Internasjonalt er det allerede blitt en innarbeidet dag for feiring, med en rekke arrangementer som blant annet maratonløp, prisutdelinger og konferanser. 21. desember 2011 erklærte FNs generalforsamling i en resolusjon at 21. mars skal være den internasjonale verdensdagen for Downs syndrom.

SE OGSÅ: Signer oppropet mot tvillingabort innen 3. april

14K Delinger