team1


Publisert: 07.06.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Når en film forkler aktiv dødshjelp som en kjærlighetshistorie, er det grunn til å sette søkelys på den. Menneskeverd og Handikapforbundet har laget en kampanje som skal stimulere til debatt og refleksjon om filmens budskap.

”Et helt halvt år” tar opp et viktig tema og kommer trolig til å bli en mye besøkt kinofilm denne sommeren. Bare boken har blitt lest av våre seks millioner på verdensbasis. Her i Norge er den lest av over 600 000. Oppskriften for en vellykket kjærlighetsfilm er fulgt til punkt og prikke. Pene mennesker, sorg, kjærlighet, lykke og død. Med andre ord er pathos-faktoren høy. Likevel er det grunn til å sette søkelys på budskapet som ligger som en mørk undertone. For bak den fremskridende kjærlighetsrelasjonen mellom Will og Louisa lurer temaet aktiv dødshjelp. Er det greit å forkle en særdeles vanskelig tematikk med følelsesladde kjærlighetsscener uten at publikum får delta i en refleksjonsrunde?

LES OGSÅ: Promoterer filmen “Et helt halvt år” aktiv dødshjelp?

Lanserer nettkampanje

Organisasjonen Menneskeverd har nå i samarbeid med Norges Handikapforbund lansert en nettkampanje som heter ”Et helt halvt år” – Er det modig å be om aktiv dødshjelp? Her oppfordrer vi kinogjengere og interesserte til å delta i en viktig debatt om hvordan populærkulturelle filmer som ”Et helt halvt år” bidrar til å forenkle tunge etiske problemstillinger som aktiv dødshjelp.

Lars Ødegård, er tidligere generalsekretær i Norges handikapforbund, og sitter selv i rullestol. Han er opptatt av at budskapet i denne filmen blir debattert og løftet frem i det offentlige rom.

-Både funksjonshemmede som gruppe og enkeltindivider, og ikke minst spørsmålet om aktiv dødshjelp fortjener en mer seriøs, balansert og virkelighetsorientert vinkling enn hva denne filmen byr på, sier Ødegård.

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, ønsker ikke at kampanjen skal angripe verken forfatter eller regissør av filmen, men bidra til å ta bort et slør som skygger for et vanskelig og omdiskutert tema.

-Det er klart at det er lett å la seg rive med av en kjærlighetshistorie som denne. Likevel er det viktig å gjøre folk oppmerksomme på det budskapet filmen kan sende, spesielt til mennesker med funksjonsnedsettelse. Er ikke livet verdt å leve selv om man havner i rullestol? spør Thoresen.

Hun legger også til følgende poeng:

-De fleste mennesker ville gjort alt i sin makt for å forhindre at noen de elsker skulle ta sitt eget liv. Det ligger dypt forankret i vår natur å verne om de vi er glad i. I denne filmen presenteres kjærlighet som det motsatte. Det er urovekkende om funksjonsnedsettelse blir brukt som et gyldig argument for å akseptere selvmord, sier generalsekretæren.

Hun oppfordrer alle til å delta i diskusjonen på Facebook-siden som er opprettet.

-Bli med å delta i en viktig diskusjon der både menneskeverd og politikk er berørt, sier generalsekretæren.

Hva synes du om filmen? Delta i diskusjonen vår her.