team1


Publisert: 29.09.17  Skrevet av: Daniel Joachim Kleiven, Informasjonsansvarlig

Serien «Søsken» avsluttet onsdag med at Martin med Downs syndrom ble erklært fri for kreft. Etter at kameraene sluttet å gå, slo den tilbake denne høsten.

Menneskeverd har promotert mye for «Søsken» på TV 2 denne høsten. I denne vakre serien blir vi kjent med en rekke fantastiske søskenflokker, hvor et av barna har en form for annerledeshet. Serieskaper Mari Storstein ble tirsdag tildelt hederspris fra Norges Handikapforbund Oslo, for sin evne til å formidle funksjonshemmedes virkelighet til offentligheten.

En sterk søskenrelasjon

Et av seriens mest fremtredende søskenpar, er Markus (15) og Martin (12). Søskenkjærligheten er til å ta og føle på gjennom TV-skjermen, og Markus setter eksempelvis av opptil en time hver kveld for å hjelpe Martin til å få fred for å sove mens han behandles for kreft på sykehuset.

– Markus og Martin er bare helt fantastiske, sa serieskaperen Mari Storstein i Menneskeverds podcast sist måned. Hun har fulgt dem på nært hold over et par år for å lage serien.

Mandag 10. juli i år var Martin på det som skulle vært siste benmargsprøve på Rikshospitalet. Dagen etter fikk de en knusende telefonsamtale: Kreftcellene var tilbake. Markus brast ut i gråt i det broren måtte tilbake på sykehus.

Martin og Markus har en sterk søskenrelasjon. Foto: Privat.

Tar imot all hjelp de kan få

Martins foreldre, Monica og Håkon Steen, er villige til å gjøre alt for sønnen sin. Kroppen til Martin tåler antakeligvis ikke en ny cellegift-behandling. Terapi med CAR-T, som immuniserer kroppens celler for kreft, er ennå bare på prøvestadiet. En god nyhet er at et nylig CAR-T studie ble opprettet i Norge, men Martin må få minst 5% kreft i benmargen før han kan tas inn. Dermed må familien vente på at Martin får mer kreft, før han kan få behandling.

Men i mellomtiden tar den praktiske og økonomiske situasjonen på for familien. Sykdommen gjør nå at 12-åringen ikke klarer å gå selv, og det fører til at han trenger fulltidspleie, fra både mor og far.

– Det gjør godt at folk vil hjelpe og vi tar i mot den hjelpen vi kan få. Akkurat nå er det vanskeligst at huset vårt trenger vedlikehold og tilrettelegging for Martin. Dette får vi dessverre ikke, siden Martins tilstand ikke anses som varig. Daglig må vi bære ham rundt i huset, og opp og ned 45 trappetrinn for å komme til og fra bilen, en bil som heller ikke er tilrettelagt for rullestol. Alt denne påkjenningen hver dag har slitt oss ut fysisk, sier Monica Steen til Menneskeverd.

https://www.facebook.com/tv2norge/videos/1696979390337029/

Nylig opprettet en fremmed ved navn Jennifer Lopez Schotes en innsamlingsaksjon til å hjelpe familien.

– Jeg tenkte at det var supert at mange engasjerer seg og liker, men at det på ingen måte vil gi familien det de trenger for å ha det bra. Et barn skal for det første ikke trenge å ha det så vondt. I tillegg skal man i en sånn situasjon ikke trenge å tenke på om økonomien strekker til, kommenterer Jennifer til Drammens Tidende.

Monica og Jennifer har blitt enige om at et eventuelt overskudd vil bli delt ut til andre i lignende situasjoner.

Ønsker du å hjelpe familien?

Bidra gjerne økonomisk på innsamlingsaksjonen, eller ta direkte kontakt med Monica og familien i Drammen om du ønsker å hjelpe til med tilrettelegging av hus, bil eller hjelpe til med andre daglig behov.

(Trykk på teksten for å komme til link)

Innsamlingsaksjon på Spleis.

Skriv melding til Monica.

NB: Familien opplever for tiden stor pågang, så ikke ta kontakt om du ikke har noe konkret å kunne tilby.

778 Delinger