team1


Publisert: 04.10.17  Skrevet av: Susanne Ward Ådlandsvik, Informasjonskonsulent

Praktisk hjelp og omsorg fra gruppen «I mammas mage» bidro til at Lise og Synne fikk større trygghet i graviditeten og morsrollen.

(Først publisert i Vern om Livet 03/17 – Menneskeverds medlemsmagasin. Stå opp for menneskeverdet og sikre deg fremtidige utgaver ved å bli medlem her.)

Vi sitter rundt kjøkkenbordet hjemme hos Irene Bjørkhaug på Jørpeland utenfor Stavanger. For noen år siden fikk Irene en drøm. En drøm om å hjelpe unge jenter som blir gravide, til å beholde barnet sitt.

Resultatet er blitt en gruppe som kaller seg «I mammas mage». De bidrar med praktisk hjelp til unge jenter som blir gravide. Det kan dreie seg om økonomisk støtte til babyutstyr, en samtalepartner eller en reservebestemor. I tillegg underviser de konfirmanter og andre ungdommer for å bevisstgjøre dem på verdien av et menneskeliv.

– Det er fint å snakke med Brit og høre at det er helt normalt å føle seg sliten og lei når ungen skriker og alt er kaos, sier Lise. Bak henne blir datteren Lea Cornelia godt ivaretatt av reservebestemor Brit Valheim. Ved siden av sitter Irene Bjørkhaug.

Mot til å beholde barnet

Rundt bordet denne formiddagen sitter to jenter som bestemte seg for å bære fram barnet sitt og som har fått støtte, hjelp og omsorg fra Irene og resten av gjengen i «I mammas mage». Den ene er Lise, som ble gravid som 19-åring. En venninne av henne kontaktet «I mammas mage». Hun hadde selv fått støtte av gruppen til å bære fram barnet sitt, og håpet at de kunne hjelpe Lise også. Irene tok kontakt med Lise og avtalte et møte på kafé.

– Jeg gruet meg på forhånd, men ble positivt overrasket, forteller Lise.

– Jeg ble møtt med at jeg var god nok. Ingenting av det jeg fortalte fra livet mitt sjokkerte eller skjøv Irene vekk. Hun ga meg trygghet i det valget jeg hadde tatt om å beholde barnet mitt, og tro på at jeg kunne klare det, forteller hun.

Etter samtalen ble Lise med Irene hjem for å hente babyutstyr. Hun fikk også økonomisk hjelp til å kjøpe inn andre ting hun trengte, og i tillegg takket hun ja til en reservebestemor som heter Brit Valheim.

– Det er fantastisk å få barn – men det er ganske slitsomt også. Det er når barnet er født at arbeidet begynner, og da er det ekstra viktig at jentene får den hjelpen og støtten de trenger, sier Brit.

Hun var med Lise på ultralyd, de har handlet babyutstyr sammen, og etter at Lea Cornelia ble født for noen uker siden, er Brit en reservebestemor for henne og en som heier på og støtter Lise.

– Lise og jeg fant tonen med en gang, og det er flott å få være med å bidra på denne måten. Jeg er blitt så glad i Lise, forteller Brit.

Brit og Lise fant raskt tonen og har stor glede av hverandre.

Trygg havn

Noen ganger kommer Lise og Lea Cornelia hjem til Brit bare for å slappe av på sofaen og se på TV-serier sammen.

– Det er akkurat sånn jeg drømte om at en reservebestemor skulle fungere. Som et fristed og en trygg havn hvor både mamma og baby kan komme og få hjelp og støtte når det trengs, sier Irene.
Brit har tre voksne barn som bor i Oslo, og hun venter sitt første barnebarn i høst.

– Jeg får øvet meg litt nå, sier Brit. Hun understreker at det å være reservebestemor ikke er noe hun gjør for å dekke sine egne behov.

– Det er for Lises skyld, og jeg stiller opp når hun trenger det og jeg kan. Og det er hun som bestemmer hvor lenge hun vil ha kontakt med meg. Min oppgave er å gi Lise trygghet i morsrollen.

– Brit forteller om sine egne erfaringer og sier at det er helt vanlig å føle seg sliten og lei når ungen skriker og alt er kaos, forteller Lise.

– Vi sier ikke at det å bli mamma er bare idyll. Livet blir snudd opp-ned når du får barn, og når man attpåtil er alene om ansvaret, trenger man ekstra mye støtte, sier Irene.

Både Lise og Synne fikk økonomisk støtte til å kjøpe babyutstyr fra «I mammas mage». Lea Cornelia og Dennis er født med to dagers mellomrom.

Armkrok i stedet for pekefinger

Den andre nybakte mamma’n som er hjemme hos Irene i dag, er Synne. Lille Dennis ble født to dager før Lea Cornelia. Nå trenger han ny bleie, og Synne legger ham oppå stellematten på sofaen. Da hun ble gravid som 17-åring, fikk hun høre om «I mammas mage» både hos legen og hos helsesøster på skolen. Hun tok kontakt og møtte Irene på kafé. Da var hun 11 uker på vei og ville finne ut hva denne gruppen kunne hjelpe henne med.

«Jeg skal alltid klare å ta vare på et barn, men jeg har ikke penger til det», sa Synne den gangen. Verken hun eller kjæresten hadde jobb, og engangsstønaden ville ikke strekke til. Irene forsikret henne om at de ville hjelpe dem med det de trengte.

– Da ble jeg roligere, forteller Synne.

– Vi er et altfor rikt land til at noen skal behøve å velge bort barnet sitt fordi de ikke har økonomi til å bære det frem, sier Irene.

Det første møtet med jentene handler om å finne ut hvilke behov de har.

– Vi spør dem hva de gruer seg til, hva de bekymrer seg for, og hva som er grunnen til at de eventuelt tenker på abort, forteller Irene.

Hun understreker at de ikke legger noe press på jentene de snakker med, men lar dem få vite at hvis det er noe de trenger hjelp til, så får de det.

– Vi ønsker å være som en armkrok i stedet for å komme med pekefingeren, og det tror jeg at jentene vi er i kontakt med, merker. Vi er på deres side, og vi ønsker bare å hjelpe dem til å se at det fins muligheter selv om alt ser mørkt ut, sier Irene.

«Jeg skal alltid klare å ta vare på et barn, men jeg har ikke penger til det», sa Synne da hun ble gravid som 17-åring. Med støtte og omsorg fra gruppen «I mammas mage» fikk hun mot til å bære frem lille Dennis.

 Et varmt hjerte for barnet

I tillegg til Irene er det fire andre som er med i «I mammas mage». To av dem er her i dag. Det er Kari Jøssang, som er jordmor, og Bernt Magnar Ravnås, som er eneste hane i kurven. Felles for alle i gruppen er at de har et varmt hjerte for barnet i mammas mage.

– Jeg er jo eneste mannen i gruppen, og har av og til lurt på hva jeg gjør i denne dame-gjengen. Men jeg har en funksjon som kommer til nytte, ikke minst når det gjelder praktiske oppgaver. Vi er opptatt av en positiv vinkling – en «Ja til livet»- holdning som understreker det lille barnets uendelige verdi. Jenter som blir uplanlagt gravide, står overfor et vanskelig valg, og det oppleves meningsfullt å stille opp med støtte og hjelp i denne situasjonen, sier Bernt Magnar.

– Det ligger en nøkkel i å få en trygghet og snakke med noen som har større livserfaring, sier Kari.

– Jeg hadde slitt heftig uten Brit, skyter Lise inn.

Gruppen drømmer om at det blir startet flere grupper i hele landet.

– Det er et enkelt konsept. Vi setter tanker ut i handling og håper flere får lyst til å kopiere dette, sier Bernt Magnar.

– Det er sikkert mange som står klare til å hjelpe og som gjerne vil bidra, men det må settes i system slik «I mammas mage» har gjort, sier Brit.

Ved hjelp av en håndfull faste givere og enkeltgaver har gruppen mulighet til å hjelpe de som trenger det. I tillegg får de stadig henvendelser fra enkeltpersoner som vil være reservebesteforeldre, sy dåpskjoler, være samtalepartnere eller bidra på andre måter.

– Vi har lyst til å løfte frem de jentene som velger å bære frem barnet sitt til tross for at det er mange utfordringer og vanskeligheter. Det er vår måte å bidra til å senke aborttallene i landet vårt, sier Irene.

Tre av de som er med i gruppen «I mammas mage», fra venstre: Kari, Irene og Bernt Magnar.

I mammas mage

«I mammas mage» er en liten gruppe frivillige engasjerte mennesker i Rogaland med et stort hjerte for barnet i mammas mage. Gruppen ønsker å være til hjelp for gravide som ikke vet om de skal fullføre svangerskapet eller ikke. De tilbyr både praktisk og økonomisk støtte. I tillegg underviser de konfirmanter og andre ungdommer, og følger undervisningsopplegget til Menneskeverd.
Les mer på www.imammasmage.no eller www.facebook.com/imammasmage

 

1K Delinger