team1


Publisert: 24.10.17  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig

I disse dager har Marte W. Goksøyr premiere på et selvskrevet teaterstykke med et sylskarpt blikk på sorteringssamfunnet. Der spiller hun mot sitt store forbilde, Sven Nordin.

Menneskeverd-ambassadør Marte Wexelsen Goksøyr har mange jern i ilden. Hun er ikke bare samfunnsdebattant, forfatter og foredragsholder, men i disse dager jobber hun som noe av det hun synes er aller mest spennende, nemlig som skuespiller og manusforfatter. Menneskeverd treffer henne på Teater Manu på Grünerløkka i Oslo, hvor hun er i innspurten av prøvene sammen med skuespiller Sven Nordin og Bjørn Birch, som har regi på stykket.

– Marte og jeg er et bra team, forteller Nordin. Vi kjenner hverandre godt, og det gjør at vi både kan improvisere og utvikle stykket mens vi holder på.

– Det er både spennende og utfordrende å spille mot Marte. Hun har jo skrevet stykket, og hun vet hvordan hun vil ha det. Men vi kjenner hverandre godt og er et godt team, sier Sven Nordin. 

Begge forteller at prosjektet startet allerede i 2011. Marte hadde ideen til et stykke som tok temperaturen på samfunnets holdninger til det å sortere vekk mennesker med Downs syndrom, og spurte Sven Nordin, som har hytte på samme sted som henne og familien, om han ville ta en titt på det.

– Jeg leste gjennom det, og ba Bjørn om å bli med på prosjektet. Han arbeidet videre på manuset, som i en tidligere versjon har blitt fremført før, men ikke på den skalaen vi gjør det nå.

Teater Manu er Norges eneste tegnspråkteater, og er ledende i Europa på teater for døve med tegnspråktolk. Regissør Bjørn Birch forteller at de i dette stykket gir stemmen til dem som ikke har noen stemme i det offentlige rom.

– Teateret og kunstens rolle har alltid vært å utfordre, både med humor, alvor, politisk slagkraft og satire. Vi vil sette samfunnet på spissen, hvor man blir sittende igjen og stille seg spørsmålet: Skal vi godta dette, eller skal vi gjøre noe? Den som er stille, godtar nemlig den uretten som blir begått. Vedkommende blir en forlenget arm for stemmene i samfunnet som sier at vi skal sortere. Det finnes mange der ute som reagerer på sorteringen i dag, men det er få som våger å løfte hånden og si ifra. Marte er en av dem som våger å si ifra.

– Sven har alltid vært et forbilde for meg. Derfor er det en stor ære å få spille mot ham, sier Marte W. Goksøyr. 

Menneskeverdet

Stykket tar opp etiske og moralske spørsmål, og det retter seg mot politikere så vel som samfunnet som helhet.

– Det er et svar til sånne som Aksel Braanen Sterri, som hevder at ikke bare mennesker med Downs syndrom, men også folk med Alzheimer, depresjoner, schizofreni, osv, bør velges bort før fødsel. De mener at mennesker med slike tilstander ikke hører til i velferdssamfunnet fordi vi ikke er tjent med dem. Vi ønsker å sette fokus på menneskeverdet, og sier som Thorvald Steen nettopp sa i NRK: «Har vi råd til å velge bort menneskeverdet?», sier Sven Nordin.

Bjørn Birch følger opp med å poengtere at normalitetsnormen har blitt mindre og mindre.

– Det neste vil jo bli å velge bort de døve eller dem med leddgikt. Det er en kamp i dag om hvilket samfunn vi bygger. Derfor er dette et politisk teaterstykke. Den beste typen teater er der hvor både samfunnet og individet ser seg selv. Kunsten har alltid kommentert sin samtid, og det må den fortsette med, sier han.

– Vi ønsker å diskutere sorteringssamfunnet. Hvem er dommer over liv og død? Vi ønsker et samfunn hvor det er plass til alle sjatteringer av mennesker. Det blir et rikere samfunn – mer menneskelig og humanistisk, hvor vi ikke kan designe mennesker. Derfor er det viktig at vi ikke sammenlikner samfunnsnytte med verdi, fortsetter Sven Nordin.

Spiller mot sitt forbilde

Marte skyter inn at et av målene med stykket også er at folk ikke skal være usikre på henne lenger.

– Jeg ønsker at de skal bli kjent med meg gjennom stykket, sånn at de tør å snakke med meg og ikke er redd for meg.

Hun synes også det er spesielt gjevt å få spille mot Sven Nordin.

– Sven har vært et forbilde for meg så lenge jeg kan huske. Derfor er det er ære for meg å få spille mot deg, Sven.

Sven smiler bredt, takker for komplementet og parerer med at det er veldig hyggelig å spille mot Marte, også.

– Det er inspirerende. Vi har et godt samspill, samtidig som det er utfordrende, for det er jo hun som har skrevet stykket og vet hvordan hun vil ha det. Hun kan være nokså bestemt også. Men fordi vi er så gode venner, er det jo en dobbel bonus å få spille mot Marte på scenen, sier Nordin.

Regissør Bjørn Birch, skuespiller og manusforfatter Marte W. Goksøyr og skuespiller Sven Nordin gleder seg til premieren denne uken. 

Stykket er bygget opp med tre hovedelementer: Medisinen, politikken og vennskapet. Regissør Birch forklarer:

– Når medisinen ikke kan hjelpe oss, går vi til politikerne. Det er de som er ment å ligge foran i å ivareta etikken i samfunnet. Men når de også svikter, har du bare én ting igjen, og det er å be et medmenneske – en venn – om hjelp, om å være der. Og hvis det blir uenighet der, så står du igjen helt alene. Stykket handler om to mennesker, ikke om hvordan de ser ut eller hva de har i IQ, men at alle er like mye verd.

Det handler om respekt, om å være enige om å være uenig, for det er det som vil redde et vennskap.

De tre gleder seg til forestillingene, og Marte avslutter med hva hun håper folk vil sitte igjen med:

– Jeg vil at både mennesker og samfunnet skal se seg selv i stykket og sitte igjen med en klump i halsen.

Teaterstykket «Hva faen er problemet?» har forestillinger på Teater Manu torsdag 26., fredag 27. og lørdag 28. oktober. Billetter kan kjøpes her.

I tillegg til Bjørn Birch, Marte W. Goksøyr og Sven Nordin, medvirker Ragnhild Mærli med dramaturgi og Marianne Stranger med scenografisk idé.

2K Delinger