team1


Publisert: 07.11.17  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig

Først publisert i Vårt Land 03.11.17.

Vårt Land skrev sist uke om filosofen Peter Singer, som ble invitert til Universitetet i Oslo sist fredag for å holde den årlige Ex.phil-forelesningen. Invitasjonen av Peter Singer skapte blandede reaksjoner blant staben på UiO. Singer har blant annet skrevet at det «veldig ofte ikke er galt i det hele tatt» å ta livet av en nyfødt baby med funksjonshemninger, og sammenligner det å drepe nyfødte spedbarn med å drepe snegler. Professor Johan Laurits Tønnesson var blant dem som syntes det var beklagelig at UiO hadde valgt å anerkjenne den ny-eugeniske bølgen ved en slik invitasjon. Tønnesson oppfordret i stedet folk til å se et teaterstykke hvor Marte Wexelsen Goksøyr har fått med seg Sven Nordin og regissør Bjørn Birch.

Stridens kjerne

For mens Singer foreleste på Universitetet, gikk teaterstykket «Hva faen er problemet?» sin seiersgang for fulle hus på Teater Manu denne helgen. Her stiller Marte, som selv har Downs syndrom betimelige spørsmål til enhver av oss. Dette er politisk teater på sitt beste og mest aktuelle. Her står et menneske som oppfatter seg selv som striden kjerne, og spør: «Hva er problemet? Har jeg ikke livets rett?»

Med seg på laget har hun fått venn og skuespiller-kollega Sven Nordin, og sammen gir de en rå og ærlig fremstilling av hvordan det er å leve med Downs syndrom i dag. Fra moren til barnet med Downs blir bedt om å sette barnet ut i skogen, via medisinere som forklarer kollegiet hva som er galt med slike mennesker, til unnvikende politikere, selvmordsforsøk og fortvilelse. Til slutt finner Marte hjelp og trøst i vennskapet med Sven. De får med hele publikum på å synge med Ole Ivars at «En får værra som en er når´n itte vart som en sku´», og minne oss på at det gjelder jo for oss alle.

Utrydningstruet

Marte Goksøyr, som selv kaller seg utrydningstruet, er den beste til å si noe om situasjonen for mennesker med Downs i Norge. Hun kjenner det på kroppen. Hun opplever det hver dag.

Hun sa selv at målet med stykket var å ufarliggjøre seg selv overfor oss andre; at andre ikke skulle se på henne og snakke til henne som et barn. Men ikke bare det. Stykket er et tydelig stikk til unnvikende politikere som hele tiden skyver fra seg ansvaret og unngår å svare på de vanskelige spørsmålene.

Kamp for menneskeverdet

For hvorfor skal ikke Marte og slike som henne få leve? Hvorfor fjernes 9 av 10 mennesker med Downs syndrom i Norge? Vi sier at vi ikke stå inne for å sortere vekk mennesker før fødsel på grunnlag av kjønn, men hvorfor er det likevel greit at staten sponser jakten på slike som henne med titalls av millioner? Hva er problemet?

71 år gamle Peter Singer har gjort seg opp en karriere på å utfordre menneskeverdet, men andre er fortsatt mulig er overbevise. Marte Goksøyr vil nok ikke gi seg før politikerne tar henne på alvor. Det vil heller ikke vi i Menneskeverd. Kampen som Marte kjemper er høyst reell. Når både medisinen og politikerne svikter enkeltmennesket, har man bare vennskapet igjen. Det treffer oss alle.