team1


Publisert: 04.09.18  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig

Denne sommeren gjennomførte Mathias Vea (23) fra Lindesnes sitt livs drøm – å sykle Norge på langs. En idé om å bruke turen til å samle inn penger til Menneskeverd resulterte i over 200 000 innsamlede kroner.

Midt i mai i år tikker det inn en mail fra Mathias Vea og pappa Arvid til oss i Menneskeverd. Mailen går ut på at den tidligere aktive syklisten Mathias har satt seg som mål å sykle Norge på langs denne sommeren. Samtidig som dette har vært en livslang drøm, har farens forslag om å bruke turen til å samle inn penger til noe viktig, gitt en ekstra dimensjon til sykkelprosjektet. Mathias Vea har lyst til å bruke turen på å samle inn penger til Menneskeverd, og lurer nå på om det er noe vi vil være med på. Selvfølgelig ville vi det!

Mathias Vea

Mathias Vea (23) har drevet med sykling i mange år. I sommer syklet han hele Norge på langs i løpet av tre uker.

Storebror
Mathias Vea vokste opp med en storebror med et svært sjeldent syndrom – Miller Diekers syndrom – som førte til at han ikke hadde språk og satt i rullestol. De vokste opp som fire søsken, men i dag er de bare tre. Storebroren døde for seks år siden, og Mathias savner ham fortsatt. Han forteller at broren hadde gode dager og dårlige dager – som alle andre – men at han trengte mye omsorg og ekstra hjelp.

– Men jeg opplevde det hele som mest positiv. Han smilte og fikk med seg mye mer enn vi tror, tror jeg. Det var selvfølgelig mye som var tung i det å måtte passe på ham hele tiden, men jeg ville heller hatt det sånn enn at han ikke var her. Vi ville aldri vært foruten ham. Tiden etterpå uten ham har vært mye verre, forteller Mathias, som også har to søstre.

Mathias Vea syklet gjennom hele Norge langs kystlinjen. Det resulterte i mange vakre opplevelser.

I mål
6. juli i år kom Mathias i mål ved Lindesnes fyr etter tre uker på sykkelsetet gjennom Norge – fra Nordkapp i nord til Lindesnes i sør. – Det har vært et veldig artig prosjekt. Det ble mange timer på sykkelen, og tiden gikk litt sakte av og til, men jeg har truffet mange spennende mennesker – både kjente og ukjente. Det var veldig mange som ville støtte opp om prosjektet, og jeg fikk hele veien invitasjoner til å bo og sove hos folk på veien, forteller han. Med både 5 grader i regnvær og over 20 grader og sol har han sett mer av Norge enn de fleste.

Ved målgang hadde familie, venner og andre kjente og ukjente møtt opp ved Lindesnes fyr for å ønsker Mathias velkommen fram.

Mathias ble gjort stor stas på ved målgang.

Over all forventning
På spørsmål om hva han tenker om at han har samlet inn 204 119 kroner til Menneskeverd, svarer han at det er over all forventning.

– Jeg er litt overveldet over all den positive responsen jeg har fått hele veien. Alle jeg har møtt har vært positive, og folk har gitt penger og ordnet ting for meg sånn at turen skulle bli best mulig. Da jeg kom fram til Lindesnes hadde familien ordna et voldsomt opplegg med basar og utlodding av forskjellige gaver fra mange lokale bedrifter i kommunen, forteller han.

Han vurderte heller aldri å gi seg, selv om turen var lang og til tider svært krevende for kroppen.

– Jeg hadde satt meg et mål som jeg skulle nå. Og så var det jo så mange som heiet på meg.

Suksessfaktor
En av suksessfaktorene til Mathias var at han opprettet en Facebook-gruppe, egen nettside og en Instagram-konto hvor følgerne kunne følge ham på turen dag for dag. På Facebook kunne man også se hvor mye penger som hadde kommet inn. Han hadde satt seg som mål å samle inn 100 000 kroner, men etter tre lange uker på sykkelen har Menneskeverd fått inn over det dobbelte. Det gjør Mathias veldig glad.

– Dette er penger som Menneskeverd kan bruke i sitt arbeid for bedre livsrett, likeverd og livshjelp.

Han har også noen tips til andre som ønsker å samle inn penger.

– Hvis du skal gjennomføre et eller annet, så er det ikke så mye ekstra jobb å gjøre det for en god sak. Ting ordner seg hvis du har lyst, og folk generelt er veldig positive hvis du bare snakker åpent om det du vil støtte, avslutter han.

532 Delinger