team1


Publisert: 04.02.19  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig

Mandag 4. februar mottok Birgit Skarstein Menneskeverds Livsvernpris for 2019 for sitt arbeid med å styrke posisjonen til mennesker med nedsatt funksjonsevne. Kulturminister Trine Skei Grande delte ut prisen i et fullsatt Hotel Bristol.

Livsvernprisen 2019 ble mandag 4. februar delt ut til idrettsutøver Birgit Skarstein i en fullsatt Haakon-sal på Hotel Bristol i Oslo. Kulturminister Trine Skei Grande delte ut prisen og omtalte prisvinneren som et stort forbilde for både seg selv og andre.

– Birgit har en kapasitet som få andre, og vi trenger at du hjelper oss til å bli bedre. Du har selv snakket om hvor viktig idretten ble for deg etter ulykken. Vi må fortsette å jobbe videre for at paraidretten blir en mulighet for alle. Det skylder vi deg, Birgit, sa kulturministeren.

– Du har vist at en kropp er en kropp, og at det ikke gjør noe om den ser litt annerledes ut. Det kjemper flere av oss med hver eneste dag, sa Skei Grande til stor latter fra salen.

Kulturminister Trine Skei Grande delte ut prisen til Birgit Skarstein.

Prisvinnerens tale
Under Birgit Skarsteins egen tale fortalte hun blant annet hvordan det var å en dag våkne opp uten styrke i beina.

– Jeg husker godt den dagen jeg våknet og var lam. Jeg var helt uforberedt på det som ventet, for det var mange ting som tok meg på senga. Det fysiske ble vanskelig når jeg ikke lenger kunne være den som tok en ekstra sekk eller hjalp noen. Jeg hadde gått fram til jeg var 20 år gammel og var 1,80 høy og var vant til å være den som hjalp andre. Hvordan skulle jeg nå kunne være med på det samme som før? Hvordan skulle jeg som 20-åring klare å finne meg selv? Jeg gikk fra å være 1,80 høy til å bli 1,46 meter, noe som er en fin bli klappet på hodet-høyde, forteller hun.

Da hun etter å ha blitt lam skulle ringe til Universitetet i Oslo for å fortelle at hun måtte utsette eksamen et halvår på grunn av sykdom og opptrening som fulgte med i tiden etter ulykken, fikk hun til svar at hun jo ikke trengte å studere noe mer, fordi vi har så gode ordninger i Norge for dem som havner i en slik situasjon som hun nå hadde gjort. – Jeg er jo lam i beina, ikke lam i hodet, hadde Birgit svart da, med påfølgende latter fra salen. Hun problematiserte holdningene hun møtte om at nå som hun var blitt lam, så hadde hun ikke de samme forutsetningene for å gjennomføre et studie som tidligere. Slike holdninger vil hun til livs, og har denne vinteren stått fram i KK med flere historier om hvordan hun som lam blir møtt på eg stilt helt andre krav til enn tidligere.

Prisvinneren oppfordret alle i salen til selv å sette seg inn i situasjonen til andre mennesker i hennes situasjon.

– Prøv selv å mål opp på kroppen din hvor 1,46 meter er og så prøver du å gå rundt i en slik høyde. Det er ganske mange høye betjeningsdisker der ute. Jeg har blitt ekspert på å skrive signaturen min på en disk høyt oppe uten å kunne se. Jeg har måttet lære meg å vaske hendene på høye vasker jeg ikke når opp til. Jeg har måttet lære meg å rulle ned trapper ved å holde meg i gelenderet, fordi de ikke finnes heiser. Jeg har fått høre: «Kan du ikke vente til neste tog?» fra konduktører som ikke orker å bære ut en rampe til meg. Vi må begynne å bygge på en inkluderende måte og tenke inkludering i alt vi gjør. Det er ingen som blir god alene.

Prisvinner Birgit Skarstein.

Mange hilsener
Flere kjente samfunns- og idrettsprofiler deltok under prisutdelingen for å hedre Skarstein.

– Du sier at det går an å bli både det ene og det andre uten bein. Det er ikke bare noe du sier, men du viser det i praksis, sa tidligere leder for Norges kvinnelandslag i håndball, Marit Breivik. Kristin Skogen Lund fortalte om hvordan hun ble kjent med Birgit da hun skulle være ledsageren hennes ved et idrettsarrangement, men hvordan det var Birgit som endte opp med å rase ifra henne.

– Når man har en annerledeshet, så må man gjøre den annerledesheten til en styrke istedenfor en svakhet. Ingen er et bedre eksempel på dette enn deg, sa hun.

Cato Zahl Pedersen formidlet også en rørende hilsen til prisvinneren. – Paraidretten trenger forbilder som deg. Du lever så til de grader ut de verdiene vi står for.

Gerhard Heiberg fortalte blant annet om hvordan para-idretten gjorde et uutslettelig inntrykk på ham som sjef for både de olympiske og de paralympiske leker på Lillehammer i 1994, og hedret prisvinneren for sitt mot, sin styrke og sin utholdenhet. Det ble også video-formidlet hilsener fra NATO-sjef Jens Stoltenberg, Marit Bjørgen og Therese Johaug.

Gerhard Heiberg, president for organisasjonskomiteen for Vinter-OL på Lillehammer i 1994 og styremedlem i den internasjonale olympiske komite, formidet en hilsen til prisvinneren under prisutdelingen.

Gerhard Heiberg, Marit Breivik, Kristin Skogen Lund og Cato Zahl Pedersen var på å å gjøre stas på Birgit Skarstein under prisudelingen 4. februar på Hotel Bristol i Oslo.

2K Delinger