Mandag 8. april lanserte barnelege Ola Didrik Saugstad biografien sin Kampen om oksygenet for et fullsatt Kjeller´n på Litteraturhuset i Oslo. Blant de som overrakte gratulasjoner var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, forfatter Thorvald Steen og generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk. 

Etter et innholdsrik arbeidsliv som barnelege, overlege, professor og samfunnsdebattant, har den nylig pensjonerte professoren i fostermedisin skrevet biografi fra eget liv. Saugstad er internasjonalt kjent for å ha fått endret praksis på området fra bruk av ren oksygen til for tidlig fødte barn, som har vært praksis de siste 200 år, til bruk av vanlig luft. Dette har resultert i en nedgang i dødsraten på 30 prosent og rundt 200 000 barn på verdensbasis. I tillegg er han kjent for sitt engasjement for fosterets rettigheter i møte med bioteknologi, og er fremdeles en aktiv samfunnsdebattant.

Ola Didrik Saugstad med sin nye bok Kampen om oksygenet.

Denne uken lanserte han biografien sin Kampen for oksygenet, hvor han skriver om både nyfødtforskningen, familie, oppvekst, liv og virke.
– Bokens røde tråd er oksygen og oksygen-behandlingen av nyfødte. Denne behandlingen er en av historiens største skandaler innen medisin. Jeg har i mange år også tatt til orde for at de minste premature skal få livreddende behandling, men der har jeg fått mye motstand, fortale han under lanseringen.

Blant de som overrakte hilsener til forfatteren, var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.
– Du har løftet vernet av livet, også for de ufødte, og har stått støtt i dette, også når det har kostet. Det har vært til stor hjelp for oss politikere som også vil stå for dette, fortalte han.

Morten Dahle Stærk ga Saugstad honnør for sin åpenhet om tvilen.
– Du er en av de klareste stemmene mot sortering, men evner alltid å se saken fra to sider. Ditt tvisyn er en av dine mange store sider, sa han.

Forfatter Thorvald Steen overrakte også en hilsen.
– I denne boka kan dere følge kampene og seieren. Men den tør også å si noe om en kamp som pågår akkurat nå, som han ennå ikke har vunnet, nemlig ME-kampen. Ola Didrik Saugstad er en ekstremt modig varsler og menneskerettighetsforkjemper, fortalte han.

På Lunde Forlags hjemmeside, skriver de følgende:
Ola Didrik Saugstad er en av Norges mest kjente barneleger. I denne biografien forteller han om sin vei fra medisinstudier i Oslo til et liv som forsker og internasjonal ekspert på nyfødtmedisin. Saugstad skriver nært og personlig om sin kamp for medisinske sannheter, om sin kristne tro og egen oppvekst. Han har også arbeidet med medisinske gåter som ME og krybbedød. Engasjementet som vokste fram gjennom tro og liv har gjort Saugstad til talsmann for mange grupper i samfunnet, og han har gitt de aller minste en stemme i debatten om «sorteringssamfunnet».

De som overrakte hilsener til Ola Didrik Saugstad var generalsekretær i ME-foreningen, Olav Osland, Kjell Magen Bondevik, professor i fostermedisin, Sturla Eik-Nes, generalsekretær i Menneskeverd, Morten Dahle Stærk og forfatter Thorvald Steen.

Boken kan bestilles fra Lunde Forlag