team1


Publisert: 22.06.20  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Informasjonsansvarlig

Maria Victoria og David Aanje skulle bare ha ett barn til. Akkurat da Maria Victoria var engasjert i å kjempe fram et forbud mot tvillingabort i Norge, fant hun ut at hun selv bar på tvillinger.

– Vi er kroneksemplet på noen som kunne ha tatt tvillingabort. De som forsvarer dette, peker nettopp på sånne som oss – par som bare skal ha ett barn til. Vi hadde to gutter og planla opprinnelig bare tre barn til sammen, så denne «retten» til tvillingabort var ment for par i vår situasjon. Men det var selvsagt aldri et alternativ for oss. Når jeg ser på disse to jentene i dag, blir kampen for å beholde tvillingabort helt forkastelig.

I en stor enebolig utenfor Hamar er Maria Victoria Kjølstad Aanje fullt opptatt med å ta seg av fire barn under fem år, med god hjelp av både mann, foreldre og svigerforeldre. De siste syv årene har hun vært ansatt i Menneskeverd og jobbet med å sette retten til liv på den politiske agendaen. Ikke visste hun at særlig én livsvernsak skulle prege henne personlig.

– Jeg begynte som informasjonsansvarlig i Menneskeverd rett etter å ha levert masteroppgave i journalistikk, og det var en bratt læringskurve. Jeg hadde ikke jobbet noe særlig med disse temaene før, og heller ikke det å jobbe med offensivt pressearbeid og politiske prosesser for å fremme slike saker. Men jeg lærte veldig mye og trivdes godt, forteller hun.

Så kom barna på løpende bånd. Theodor Aleksander i begynnelsen av 2015 og Philip August i midten av 2017. Tilbake fra permisjon første gang fikk hun i fanget en spesiell sak som skulle prege Menneskeverds arbeid i flere år fremover.

– Jeg føler meg som en utvalgt mamma som får lov til å ha tvillinger, sier Maria Victoria. (Foto: Anniken Byberg Hyppönen)

Tvillingabort

– Jeg husker veldig godt en kald vinterdag i 2016 hvor jeg hadde hjemmekontor og satt ved kjøkkenbordet. Det dukket opp en nyhetsmelding om at lovavdelingen i Justisdepartementet hadde vurdert det slik at tvillingabort, altså en reduksjon av antall foster i livmoren, var innenfor norsk abortlov og dermed tillatt i Norge. Da kjente jeg at det gikk kaldt nedover ryggen min og at engasjementet mitt ble vekket så til de grader. Dette kan ikke være lovlig i Norge, tenkte jeg.

Menneskeverd laget et opprop og overrakte 20 000 underskrifter til helsekomiteens Olaug Bollestad fra KrF og Kjersti Toppe fra Senterpartiet. I tillegg skrev de om saken og laget blant annet filmer til sosiale medier der både fagpersoner og tvillingpar gikk ut og reagerte mot tvillingabort.

– Vi fikk opp engasjementet i folket for denne saken, og veldig mange som støttet loven om selvbestemt abort, reagerte sterkt på at tvillingabort skulle være tillatt i Norge uten noen medisinsk indikasjon.

Protestene gikk imidlertid ikke gjennom i Stortinget, og praksisen med fosterreduksjon ble stående innenfor norsk abortlovgivning.

– Vi jobbet hele tiden med denne saken, men muligheten for å endre den «lå på is» fram til høsten 2018 og KrFs veivalg, forteller Maria.

KrFs veivalg

I oktober 2018 hadde daværende partileder i KrF, Knut-Arild Hareide, en pressekonferanse hvor han anbefalte partiet å søke til Arbeiderpartiet og Senterpartiet for regjeringssamarbeid. Nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad ville søke til Høyre, Venstre og FrP, og dermed var den store drakampen om KrFs veivalg i gang.

– Jeg husker veldig godt den dagen da vi satt rundt møtebordet på kontoret og kom opp med utspillet om at KrF burde velge den siden som ga dem størst innskrenkninger i abortloven. Det utspillet var en milepel for oss, forteller hun.

Menneskeverd oppfordret KrF til å kreve innskrenkninger i praksisen med tvillingabort samt å fjerne paragraf 2c i abortloven, som gir tilgang til senabort ved såkalte «avvik» hos fosteret.

– Jeg hadde aldri sett for meg de ringvirkningene det utspillet skulle få, og at det skulle gå så fort og så langt. VG tok tak i saken, og plutselig var både statsminister Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap) på banen med sin respons, forteller hun.

– I den prosessen tenkte jeg at vi måtte spille to kort samtidig. Jeg skjønte og så etter hvert at motstanden mot 2c ville bli så stor at den ville bli vanskelig å gjennomføre. Jeg sa til Morten (generalsekretær, red.anm.) flere ganger at vi må løfte opp tvillingabort-kortet tydelig. På den måten kunne vi få gjennomslag for i hvert fall én av to. Og det fikk vi, forteller hun ivrig.

I juni 2019 ble det arrangert en demonstrasjon foran Stortinget i protest mot den forestående lovendringen om tvillingabort. Maria Victoria hadde nylig funnet ut at hun selv bar på tvillinger, og var til stede for å observere sammen med informasjonsansvarlig Maria Elisabeth Selbekk. (Arkivfoto: Ane-Marthe Hop-Hansen)

Rhesus minus

På Hamar et det full fres om dagen med to gutter som er hjemme på grunn av stengte barnehager under korona-utbruddet. De fem måneder gamle tvillingjentene Benedicte Amelie og Josefine Dorothea krever naturlig nok også sitt når den ene må sove og den andre skal mates.

– De er ikke synkrone, skjønner du, sier hun og ler. Maria Victoria hadde nemlig et stort håp om å få dem til å sove og spise samtidig for å lette litt på arbeidsmengden, men den gang ei. At hun i det hele tatt skulle bli tvilling-mamma, var omtrent det siste hun trodde skulle skje henne.

– Vi har jo ikke tvillinger i familien noen av oss, så det kom som et stort sjokk.

For litt over ett år siden planla David og Maria Victoria at de ville ha et barn til. Fordi Maria Victoria er Rhesus negativ, kan hun i forbindelse med svangerskap begynne å utvikle antistoffer mot fosteret. Det hadde skjedd under svangerskapet med sønn nummer to, som måtte tas med hastekeisersnitt da antistoffene hadde altfor høye verdier fire uker før termin. Rhesus-immuniseringen gjør nemlig at barnet i magen får blodmangel, noe som er svært alvorlig.

– Den sprøyten man får etter første svangerskap for å blokkere immuniseringsprosessen og min produksjon av antistoffer mot barnet i magen ved nye svangerskap, virket ikke på meg. Det som da skjer, er at Rhesus-immuniseringen blir stadig sterkere og skjer stadig tidligere for hvert svangerskap. Derfor måtte vi konsultere lege før vi ble gravide igjen tredje gang. Vi fikk klarsignal til å bli gravide igjen, men jeg måtte følges opp tett fordi det ville bli et risiko-svangerskap, forteller hun. Å bli gravid med tvillinger skulle vise seg å gjøre svangerskapet ytterligere risikofylt.

Gravid igjen

– Det er jo litt komisk, men vi ble gravide igjen med en gang. Det gikk utrolig fort, sier hun og ler.

– Men de neste ukene var jeg veldig trøtt, mye mer trøtt enn jeg hadde vært med guttene. Og så kom kvalmen som et smell. Jeg har aldri vært så kvalm i et svangerskap før, og jeg kastet opp nesten døgnet rundt. En dag leste jeg en artikkel om «10 grunner til at kvinner er mer kvalme under svangerskapet». Grunn nummer syv var at man er gravid med tvillinger. Jeg viste det til David og vi lo godt av det og tullet, forteller hun.

Allerede i uke ni dro Maria Victoria på tidlig ultralyd på grunn av rhesus-problematikken, og der fikk hun forklaringen på trøttheten og kvalmen. Det kom som et sjokk.

– Jeg var der uten David, og på skjermen kunne jeg se det ene fosteret. Alt så bra ut. Så vrir plutselig legen på kontrollen slik at vi ser tverrsnittet av livmoren, og så sier han: «Nei, men, titta! Ser du vad jag ser? Det är två!» Og jeg hylte ut: «Det er ikke sant?!» Jeg visste ikke om jeg skulle le eller gråte. Men jeg lo! Jeg kommer aldri til å glemme det øyeblikket, forteller hun.

– Så ringte jeg David og sa: «Sitter du eller står du?» Det ble litt stille i den andre enden av telefonrøret før David utbryter: «Er det tvillinger?» «Ja», responderte jeg med både gledestårer og latter. Vi lo godt sammen fordi vi visste at nå blir ingen ting som før lenger.

Forkastelig praksis

Omtrent tre uker etter at Maria Victoria fant ut at hun bar på tvillinger, ble det arrangert en demonstrasjon foran Stortinget i protest mot den forestående lovendringen om tvillingabort. Der var hun sammen med informasjonsansvarlig Maria Elisabeth Selbekk for å observere.

– Da ble det veldig reelt for meg hva disse kvinnene faktisk står og kjemper for. Snakk om å kjenne demonstrasjonen på kroppen! Jeg husker at jeg tenkte at de ikke aner hvilken rettighet de prøver å få inn i norsk lovverk. Jeg synes det er helt forkastelig at man skal kunne ha den muligheten. Etter at jeg har fått jentene, har jeg mange ganger tenkt på hvem jeg skulle ha valgt bort? Det er jo en umulighet, sier hun.

Hun er ærlig på at det å få to når du bare har planlagt å få én, gir flere utfordringer. Ny bil, to av alt og at det er mye tyngre enn å gå gravid med to enn med én.

– Men det er dobbel glede! Når de er inni magen så får du ikke den samme tilknytningen, men det er jo disse to, de samme individene, som kommer ut. Jeg kan ikke fatte at kvinner skal stå på barrikadene, kle seg i blodige truser og rope og kjempe for en rettighet de ikke visste de hadde. Det var ingen som kjente til denne rettigheten i det hele tatt før i 2016, sier hun oppgitt.

Maria Victoria og David fikk tidlig beskjed om at det ikke var sikkert dette ville gå bra. Svangerskapet ble definert som et høyrisikosvangerskap. (Foto: Anniken Byberg Hyppönen)

Livsfarlig

Men det å vente tvillinger kom ikke uten problemer for Maria Victoria. Fordi hun kom til å utvikle antistoffer mot tvillingene i magen enda tidligere og sterkere enn i svangerskap nummer to, gikk det fra å være et risikosvangerskap til å bli betegnet som et høyrisikosvangerskap.

– Jeg fikk beskjed i uke 12 at det ikke var sikkert at dette kom til å gå bra. Og de fortalte meg at de heller ikke kunne gi dem blodtransfusjon inne i magen før langt over uke 20. Så da gikk jeg og holdt pusten i over ti uker. Hver uke som gikk ble en milepel for oss, men det var en stor belastning å gå i helspenn og være urolig for barna i magen så lenge, forteller hun.

I løpet av ukene som gikk, steg verdiene av antistoffer i blodet hennes kraftig, og Maria Victoria fryktet for tvillingenes liv flere ganger.

– Allerede i uke 12 hadde jeg et nivå på 1000. Da Philip August ble tatt med hastekeisersnitt var verdiene på 2000. Høye titer-verdier kunne med andre ord bli livstruende for jentene.

Slik fortsatte det i ukene videre. Målet var å komme til uke 28 av 40 ordinære svangerskapsuker uten å måtte ta dem ut, for da er babyenes lunger i stand til å puste luft. De kom seg forbi uke 28 uten at de trengte å gjøre noe, men i uke 30 hadde verdiene steget kraftig. Da fikk hun to alternativer: Reise til Trondheim samme kveld for en blodoverføring, det vil si at fostrene får tilført nytt friskt blod mens de fremdeles er inne i magen. Eller så måtte tvillingene ut med keisersnitt to dager senere. Etter råd fra fostermedisineren reiste de til Trondheim for blodoverføring.

– Det var veldig spesielt å møte disse legene som jeg har referert til mange ganger i jobben i Menneskeverd.

Tidlig fødsel

Blodtransfusjonen gikk bra, og i uke 31 foretok de enda en transfusjon. Verdiene sank nok til at jentene kunne bli værende i magen i én uke til. I uke 32 kunne de ikke vente lenger, og jentene ble tatt med keisersnitt på Rikshospitalet i Oslo.

– Det var åtte personer på operasjonsstua, og åtte personer i rommet ved siden av, der jentene ble lagt.

Maria Victoria forteller at alt blodet til Josefine og Benedicte ble byttet ut. De hadde så lav blodprosent og måtte ha mye hjelp i begynnelsen. Det var med andre ord mange ledninger og sondemat de fem første ukene på sykehuset.

–  Oppfølgingen av gravide i Norge er svært god, og jeg følte meg godt ivaretatt hele veien, selv om det var en enorm påkjenning, forteller Maria Victoria.

– Det var ingen selvfølge at det skulle gå så bra, men vi er så takknemlige for jentene våre!

Utvalgt mamma

Maria Victoria vil utfordre dem som står fast på at det er en viktig rettighet for kvinner å kunne ta abort på én av to i magen.

– Jeg mener faktisk at dersom du klarer én, så klarer du to. Så enkelt er det. For når du får et barn, så klarer du det. Og får du to, ja, så klarer du det også. Vi får kraft til å takle det som kommer. Det er mye arbeid, men det er også dobbel glede! Den doble gleden du får ved at de er to, gjør at du får energi og overskudd til å ta vare på to. Det er mer mating og det er mer nattevåk, og vi bruker flere tusen kroner i måneden på morsmelkerstatning. Men gleden er så uendelig mye større, sier hun.

– Ropstad, du hadde rett, kontrer hun til dem som mener at Kjell Ingolf Ropstad tok feil da han i en partilederdebatt sa at kvinner som klarer ett barn, også klarer to.

– Jeg føler meg som en utvalgt mamma som får lov til å ha tvillinger. Selv om det er mer arbeid, så får jo disse jentene et fantastisk vennskap og en uvurderlig relasjon seg imellom. Å gå rundt med tvillingvogn gir faktisk mange blikk og gode samtaler. Det er som en magnetisme over tvillinger, forteller Maria Victoria.

Det er foreløpig uvisst når hun kommer tilbake til jobben i Menneskeverd. Tvillinger krever jo som kjent litt mer arbeid. Men Maria Victorias innsats i Menneskeverd har satt spor etter seg i norsk lovverk.

– Når man har tvillinger foran seg, så blir konsekvensen av det lovverket vi hadde, helt horribelt. Jeg er så glad for at selvbestemt tvillingabort ikke lenger er lovlig i Norge, avslutter hun.

– Det kom som et sjokk da vi fikk vite at det ikke bare var ett, men to barn i magen, sier Maria Victoria. Verken hun eller mannen David har tvillinger i familien. (Foto: Anniken Byberg Hyppönen)

2K Delinger