Livsvernprisen 2022 går til Salum Kashafali for hans åpenhet om sin alvorlige øyesykdom og hans engasjement for inkludering, mangfold og respekt uavhengig av hvem du er og hvor du kommer fra. Han har også engasjert seg for at parautøvere skal få like muligheter. Kashafali er et stort forbilde som har klart å forvandle nederlag til en ressurs som skaper håp og livsmot.

Meld deg på her

Salum Ageze Kashafali (28) er en kongolesiskfødt norsk friidrettsutøver, som konkurrerer i sprintløp. Han ble verdensmester på 100 meter under Para-VM i friidrett 2019, og han ble paralympisk mester på 100 meter under Paralympiske sommerleker 2020 (avholdt i 2022) i Tokyo. Han innehar også verdensrekorden på 100 meter sprint for parautøvere.  

Salum Kashafali mottar Livsvernprisen 2022

Kashafali er født med øyesykdommen Stargardts sykdom, som gjør at synet gradvis blir dårligere. Da han kom til Norge som flyktning fra DR Kongo i 2003 hadde han rundt 80 prosent syn. I 2019 ble han klassifisert som paraidrettsutøver, klasse T12 («sterkt svaksynt»), med rundt fem prosents syn. I dag er synet nede i 2 prosent.  

Kashafali har fortalt åpent om at sjokket var stort da det ble oppdaget at han hadde øyesykdommen Stargardts. Han sluttet å trene og fortalte ingen om diagnosen før det hadde gått et halvt år. Da har omsider fortalte om diagnosen, mente mange rundt ham at det ville være umulig å følge sprintdrømmen med en slik sykdom. I denne situasjonen, som han beskriver som om verden faller sammen, klarer han å mobilisere sin indre styrke og setter seg nye mål. Idrettsutøveren ønsker å påvirke samfunnet slik at alle får like muligheter.  

Et stort forbilde for mange
– Når Menneskeverd velger å gi Livsvernprisen 2022 til Salum Kashafali, så er det fordi han fremstår som et stort forbilde som har klart å forvandle nederlag til en ressurs som skaper håp og livsmot hos svært mange. Vi gleder oss over å gi Salum Kashafali årets livsvernpris, forteller generalsekretær Morten Dahle Stærk. 

I begrunnelsen for prisen står det videre: Salum Kashafali har også et stort hjerte for andre, og før jul i fjor ble det kjent at han donerer bort alle premiepengene han har tjent de siste årene til den frivillige organisasjonen «Urafiki». Dette er en frivillig organisasjon som bygger skoler for barn i Kongo. Slik vil han også gi barn i hjemlandet den muligheten han selv aldri fikk, og det til tross for at inntektene fra paraidretten ikke er særlig store.  

Menneskeverd vil anerkjenne Kashafalis store innsats for andre enn seg selv, og for å bidra til et rausere samfunn ved sin åpenhet og ærlighet. Kashafalis åpenhet om egen sykdom og veien tilbake til idretten er til stor inspirasjon for andre, og han er det man kan kalle for et ekte forbilde. Vi gratulerer mottakeren av Livsvernprisen 2022! 

Prisutdeling
Prisutdelingen finner sted mandag 23. mai 12.30-14.00 på Hotel Continental i Oslo. Dørene åpner kl. 12.00.
Det vil bli servert kaffe og kaker i forkant av arrangementet.
Arrangementet er gratis. Hjertelig velkommen!

Meld deg på her

Tidligere prisvinnere
Menneskeverd deler ut Livsvernprisen hvert år. Siden 1997 har prisen blitt gitt til personer eller organisasjoner som har bidratt positivt til å verne om menneskeverdet. Tidligere prisvinnere er blant andre Birgit Skarstein, Kjersti Toppe, Kristin Clemet, Siri Fuglem Berg, Anna Solberg, Åsta Årøen, Per Fugelli, Aleksander Helmersberg, Anette Skeie Jacobsen og Elin Anita Verdal, Signe og Geir Lippestad, Thorvald Steen, Marte Wexelsen Goksøyr, Beitostølen helsesportsenter, Bettina og Stein Husebø, Marianne Mjaaland, Margreth Olin, Torleiv Ole Rognum og Ola Didrik Saugstad og Cecilie Willoch.