– Vi ønsker ingen modell der det letes spesielt etter indikasjoner på Down syndrom, forsikret Jens Stoltenberg i Stortingets vandrehall i går.

Det ble oppstyr etter Stortingets spørretime onsdag da Marte Wexelsen Goksøyr fikk lov til å stille spørsmål til Jens Stoltenberg. Goksøyr har selv Down syndrom, og har i et leserinnlegg i VG denne uken gått sterkt ut mot statsministeren og Arbeiderpartiet som ønsker å innføre tidlig ultralyd. Hun mener at et slikt tilbud til landets gravide vil føre til at det fødes færre barn med Down syndrom.

Og Goksøyr har trolig rett i sin analyse: Danmark innførte i 2004 ultralyd i uke 12 av svangerskapet til sine innbyggere. Året etter, i 2005, gikk tallet på barn født med Down syndrom ned fra 61 til 32.

Marte Wexelsen Goksøyrs spørsmål i VG denne uka, er derfor berettiget: ”Er jeg ikke så ”vellykket” at jeg har rett til å leve?”

Argumentet til Arbeiderpartiet om at tidlig ultralyd kan redde liv, er noe fagekspertisen er uenige om. Ifølge en rapport fra Kunnskapssenteret for helsetjenesten er ikke tidlig ultralyd så god til å finne blant annet hjertefeil som enkelte hevder. Tidlig ultralyd fungerer derimot bra på å avdekke kromosomavvik hos fosteret, deriblant Down syndrom.

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad, er mektig imponert over det Goksøyr nå gjør.

– Marte Wexelsen Goksøyr er tøff ung dame! Det er beundringsverdig å ha et slikt mot som hun viser. Det er på sin plass at statsministeren og andre politikere får høre noe om konsekvensene av undersøkelser de ønsker å innføre, sier Skjeggestad.

Generalsekretæren ønsker å sitere kommentator Per Anders Hoel i Vårt Land 17. februar, som sier det så treffende: ”Norges mektigste mann ble altså satt sjakk matt av andres regi – og en kvinne med Downs.”