team1


Publisert: 17.06.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Det er Uloba – Independent Living Norge som for niende gang drar i gang Stolthetsparaden i Oslo sentrum. Lørdag 18. juni samles funksjonshemmede fra hele Norge for å signalisere at de også er aktive bidragsytere i samfunnet gjennom utdanning, jobb, familie og fritid. Gjennom slagordene «Stolt, sterk og synlig» ønsker paradedeltagerne å fortelle at de vil ta ansvar for eget liv og ønsker å bidra aktivt til fellesskapet. Årets hovedparoler er «Riv institusjonene», «Assistanse er løsningen» og «Stolte assistenter».

Første gang hun deltar

En av de som kommer til å delta i paraden er Henriette Felix (17). Hun ble født med ryggmargsbrokk og sitter i rullestol. Henriette har ikke vært med på arrangementet tidligere og gleder seg derfor ekstra til å være med i år. Hun tror det er viktig at folk får et lite innblikk i livene deres.

– Det er viktig at vi som er funksjonshemmede får vise hvem vi er og at vi er stolte av det livet vi har. Selv om mange av oss har en rullestol vi må forholde oss til, tror jeg vi er ekstra flinke på å se løsningene, og ikke begrensningene, sier Henriette.

Henriette_1

Henriette Felix (17) gleder seg til årets Stolthetsparade. Foto: Susanne Ward Ådlandsvik

Hun har ikke en bestemt parole hun synes er best, men er klar på at god tilrettelegging fra samfunnets side er avgjørende.

– Jeg kan bo i et vanlig hjem, bare jeg får tilpasset boligen slik at jeg kan klare meg selv, sier hun og legger til:

– Ingen ting er umulig, ikke for oss med funksjonshemninger heller. Det handler om å se forbi hindringer og finne alternative løsninger i hverdagen, forteller den stolte paradedeltageren.

Lørdag skal Henriette, som hun selv sier det, gå i tog. Det til tross for at hun sitter i rullestol.

– Det er sånn jeg ser meg selv. Jeg både går og løper i hverdagen, sier hun med et glimt i øyet.

Selvstendige individer

Organisasjonen Uloba skriver i en pressemelding hos NTB at de gjennom paraden ønsker å sette søkelyset på funksjonshemmedes valgfrihet til bolig og hverdagsaktiviteter.

– Vi er imot institusjoner fordi funksjonshemmede, som alle andre, selv skal få velge hvor vi skal bo, hvem vi skal bo sammen med og hva som skal være våre hverdagsaktiviteter. Likevel velger flere kommuner å plassere oss sammen, med felles tjenester og aktiviteter. Vi mener at assistanse er løsningen fordi Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) lar oss selv velge hvem som skal assistere oss, hva de skal assistere oss med, når og hvor. Det gjør oss til selvstendige individer, skriver de i NTB-meldingen.

Fra universitetsplassen til Jernbanetorget

Arrangementet starter med åpningsappell kl. 11.00 på Universitetsplassen ved Ulobas daglige leder Vibeke Marøy Melstrøm. Deretter blir det marsj ned til Jernbanetorget der flere markante likeverdsforkjempere skal holde appell. Uloba deler også ut Stolthetsprisen, som hvert år går til en eller flere personer som har gjort en spesiell innsats for funksjonshemmedes likestilling.

Har du ikke tid til å gå i tog? Meld deg på den digitale Stolthetsparaden HER

LES OGSÅ: Ønsker debatt om filmen “Et helt halvt år”