team1


Publisert: 15.08.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

24. juli begikk 41 år gamle Betsy Davis legeassistert selvmord etter en to dagers fest sammen med sine nærmeste. Hun er den første som har fått hjelp til å dø i staten California. 

Betsy Davis (41) som led av muskelsykdommen ALS (Amyotrofisk lateralsklerose) er en av de første som har benyttet seg av legeassistert selvmord i California etter at staten den 9. juni åpnet opp for at dødssyke mennesker kan få hjelp til å ta sitt eget liv. California er den femte delstaten i USA som åpner opp for denne praksisen. Prosedyren går ut på at personen selv inntar et dødbringende medikament som er foreskrevet av lege.  

Inviterte til fest med tragisk utfall

Tidligere i juli inviterte Davis alle sine nærmeste venner og familie på en to dagers fest. Festen skulle være et siste stopp før hun selv skulle avslutte sitt eget liv. Davis’ favorittpizza og drinker ble servert til de 30 fremmøtte. I tillegg ble hennes mest likte film The dance of reality vist på rommet hennes. Det skrev Dagbladet fredag 12. august. 

LES OGSÅ: Har det nyhetsverdi at assistert selvmord kan være vakkert og romantisk?

Ettersom sykdommen resulterte i at hun ikke lengre kunne utføre sine daglige gjøremål, og at pleierne måtte oversette hennes uklare tale – ble dette den endelige løsningen for Davis. I en himmelseng ble den 41 år gamle damen trillet bort fra sørgende pårørende på festen. Hun døde etter å ha inntatt de foreskrevne medikamentene fra legen sin.

LES OGSÅ: Dødshjelp: Som man spør får man svar

Aktiv dødshjelp inn bakveien

Generalsekretær i livsvernorganisasjonen Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, følger nøye debatten her i Norge og internasjonalt. Thoresen synes det er bekymringsfullt at historier som Davis’ er et direkte resultat av presenterte enkeltskjebner i media. Hun mener loven i California er et resultat av en lengre debatt som for alvor startet da amerikaneren Brittany Maynard høsten 2014 flyttet fra California til Oregon for å få tilgang på legeassistert selvmord.

– Det er veldig spesielt at personlige historier brukes på den måten. I England hadde de en helt annen prosess. Der ble det gjort en grundig vurdering som resulterte i at Parlamentet ikke våget å innføre det, sier hun til avisen Vårt Land 14. august.

Generalsekretæren mener det er viktig å forstå og møte syke og døende mennesker, men at svaret på lidelse ikke kan være hjelp til død.

Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd. Foto: Anders Kjøndal

– Personlige historiene som denne berører oss alle.  Selv om vi prinsipielt er imot, så anerkjenner vi jo at folk ikke orker mer. Men det er stor forskjell på å anerkjenne et dødsønske, og å lage en lov som åpner for det, sier Thoresen videre til Vårt Land.

Hun mener det er viktig at norsk helsevesen og pårørende hjelper syke mennesker til å leve, selv om situasjonen kan virke håpløs.

– Da er økt satsning på lindrende behandling og palliasjon gode tiltak for å fremme verdighet hos den enkelte, sier hun.

LES OGSÅ: Promoterer kinofilmen “Et helt halvt år” aktiv dødshjelp?

Brittany Maynard-effekten

Etter at den kreftsyke 29-år gamle kvinnen Brittany Maynard flyttet fra California til delstaten Oregon for å ta sitt eget liv på lovlig vis, har det pågått en debatt om legalisering av dødshjelp i California. Maynard ble kjent for en hel verden da hun publiserte videoer gjennom kanalen Youtube der hun fortalte om sin voksende hjernesvulst og sitt ønske om å dø. Sammen med organisasjonen Compassion and Choices har hun kjempet for at California og andre delstater skal åpne opp for dødshjelp.

 

 

 

 

 

77 Delinger