team1


Publisert: 19.09.16  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Nylig fikk en dødssyk 17-åring innvilget legeassistert selvmord. Personen er den første mindreårige som har fått aktiv dødshjelp etter at aldersgrensen i Belgia ble fjernet.

Den 17 år gamle personen er den første i Belgia som fikk hjelp til å ta sitt eget liv etter at aldersgrensen for å motta aktiv dødshjelp ble fjernet for to år siden. Det bekrefter lederen for kommisjonen for den føderale dødshjelp, Wim Distelmans, til avisen Het Nieuwsblad.

Distelmans fortalte nyhetsbyrået Reuters at dødsfallet til den første mindreårige som hadde fått innvilget aktiv dødshjelp, hadde blitt rapportert til hans komité av en lokal lege i forrige uke. Tilfellet skal ha skjedd i flamsktalende Belgia, melder RTBF, den offentlige kringkasteren for Belgias fransktalende.

LES OGSÅ: Inviterte til fest – fikk dødshjelp

Skal barn få ta slike valg?

Belgia er det eneste landet i verden som tillater at mindreårige i alle aldre kan velge aktiv dødshjelp. I desember 2013 stemte det belgiske Senatet (overhuset) ja til at uhelbredelige og dødssyke barn med store smerter kan avslutte livene sine i spesielle tilfeller. I februar 2014 fulgte Representanthuset (underhuset) opp. 86 av de folkevalgte stemte ja, 44 stemte imot mens 12 stemte blankt.

Loven legger til grunn at foreldrene må være enige i barnets beslutning. En psykiater eller psykolog skal også inn og vurdere om det aktuelle barnet forstår konsekvensene av sitt valg. Flere kritikere tok til ordet for at et barn ikke har den samme evnen til å foreta et slikt valg der følgene er døden.

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti S. Thoresen, poengterte følgende da saken var fremme i norske medier:

– Det som blir ekstra kontroversielt i Belgia er at man utfordrer prinsippet om såkalt samtykkekompetanse, som har vært viktig i lovverket til de landene som har innført dødshjelp. Hvor mye vet et barn om hva det sier ja eller nei til? Belgia risikerer med dette å miste hovedargumentet for dødshjelp, sa Thoresen til TV2 den gangen. 

LES OGSÅ: Faktaark om aktiv dødshjelp

Sterk økning

En studie som nylig ble publisert i Journal of the Canadian Medical Association, viser at antall dødshjelp-tilfeller har hatt en markant økning de siste årene. I 2003 var det 235 personer som fikk hjelp til å ta sitt eget liv, mens det i 2013 var 1807.

Studien avdekker også en økning av antall eutanasi-dødsfall blant pasienter med mer “kontroversielle” sykdommer som klasses under nevropsykiatrisk lidelse. Disse sakene har imidlertid vært i fåtall sammenlignet med de 8752 rapporterte dødshjelp-tilfellene gjennom prosjektperioden (2003-2013).

Det er kun uhelbredelig syke barn med sterke fysiske smerter som kan be om dødshjelp. Det settes også som betingelse at en «naturlig død» må være forventet innen en rimelig tidshorisont. Som når det gjelder voksne, må behandlende lege sammen med en utenforstående lege samtykke i at dødshjelp bør gis. Ønsket må også fremmes skriftlig. Eutanasi for voksne ble tillatt i Belgia i 2002.

LES OGSÅ: Hjelp til å dø?

62 Delinger