team1


Publisert: 02.05.17  Skrevet av: Susanne Ward Ådlandsvik, Informasjonskonsulent

– Da jeg ble gravid, var det ingen som støttet meg da jeg ville beholde barnet. I over 20 år har jeg sørget over barnet jeg aldri fikk møte, forteller Benedikte Lindbeck.

Benedikte har alltid ønsket seg mange barn, og da hun ble gravid som 23-åring, så hun frem til å bli mamma. Men mennesker som sto henne nær presset henne til å ta abort. En avgjørelse hun har angret på hver dag siden.

– Jeg skulle ønske det hadde vært noen der som jeg kunne snakke med, og som hadde informert meg om hva en abort innebar. Noen som hadde gitt meg troen på at dette kunne jeg klart alene. Jeg skulle ønske jeg hadde klart å stå opp for meg og barnet mitt, sier hun.

Ny ambassadør

Benedikte er denne våren ny ambassadør for Menneskeverd. Hun ønsker å bidra til større åpenhet og oppmerksomhet rundt senvirkningene som kan komme etter en abort og håper at hennes erfaringer kan hjelpe andre til å tenke seg om en ekstra gang før de velger bort barnet sitt.

–  Én kvinne som tar abort som ikke hadde behøvd å gjøre det, er én for mye, sier hun.

– Jeg skulle ønske jeg hadde klart å stå opp for meg og barnet mitt, sier Benedikte Lindbeck. Her er hun sammen med sin firbente venn, Cuba.

Benedikte mener vi snakker om abort på en likegyldig måte i dagens samfunn.

– Vi snakker om det som noe en ikke skal sørge over, bare fortie. Vi fikk en abortlov, men det fulgte ikke med noen bruksanvisning som kunne gjort det lettere å forstå hva man står i og hvor man kan gå. Det må bli bedre informasjon og veiledning, slik at de som kommer i samme situasjon som meg får nok kunnskap om sin situasjon til at de får mot til å stå opp for seg selv og barnet sitt.

Etterlyser større åpenhet

Det er først de siste par årene hun har klart å åpne seg og fortelle om det hun har opplevd. Den vonde erfaringen har vært et ubearbeidet traume. Men nå er hun klar for å bryte tausheten.

– Det må bli mer åpenhet rundt de vanskelige sidene ved abort og om abort generelt. Vi må snakke om verdier og holdninger, men også om medmenneskelighet og forståelse for andres valg, understreker hun.

Benedikte er frilans-skuespiller og har hatt flere store roller innen film og teater de siste 25 årene. Hun huskes av mange for sin rolle i NRK-serien «Linus i Svingen» fra midten av 2000-tallet, hvor hun spilte Agnetha, mamma’n til Linus. Hun fikk pris som beste kvinnelige skuespiller under Nordisk filmfestival i Frankrike i 1994.

– Én kvinne som tar abort som ikke hadde behøvd å gjøre det, er én for mye, sier Benedikte Lindbeck.

Se video av hvorfor Benedikte ønsker å være ambassadør for Menneskeverd:

5 Delinger