I dag markeres Den internasjonale dagen for Downs syndrom over hele verden. Tusenvis av nordmenn går i dag med ulike sokker for å vise sin støtte til alle dem som har et ekstra kromosom.

Over hele verden har mange de siste årene brukt Den internasjonale dagen for Downs syndrom til å markere solidaritet og støtte ved å gå i forskjellige sokker. Sokkene skal symbolisere at vi alle er ulike og at det er noe man setter pris på. I Norge har Menneskeverd – i samarbeid med NNDS – markert dagen men emneknaggen #rockesokk og oppfordret alle til å poste bilde av sokkene sine på sosiale medier. Og responsen har vært overveldende.

God respons i sosiale medier
De siste ukene har mange delt Menneskeverd og NNDS´ kampanjemateriale på sosiale medier og invitert andre til å bli med på markeringen. På Instagram og Facebook florerer det i dag med bilder av enkeltpersoner, familier, skoleklasser og arbeidsplasser som er med på markeringen og går i ulike sokker.

Klasse 3a på Tindlund barneskole i dag.

Gå inn og se selv og legg ut ditt eget bilde under emneknaggen #rockesokk.

Mangfold og ulikheter
– Vi er veldig glade for at flere og flere for hvert år blir med på denne markeringen! Dette er en glad-sak hvor målet er å spre informasjon og gode holdninger om Downs syndrom for å svekke fordommer. Alle er vi forskjellige, og derfor bør det være like mye plass til dem med Downs syndrom som det er til alle andre, sier Maria Selbekk, fungerende informasjonsansvarlig i Menneskeverd.

rockesokk– Vi er alle uendelig verdifulle bare i kraft av det å være menneske. Det er noe av hovedpoenget i denne markeringen, nemlig at vi er alle ulike, men vi er like mye verd, sier hun.

Statsministeren var med

Statsminister Erna Solberg besøkte mandag klasse 2c på Løkeberg i Bærum for å være med på tjuvstartet av markeringen av verdensdagen for Downs syndrom.

Dato
21. mars er den internasjonale dagen for Downs syndrom (Trisomi 21). Valget av datoen skyldes at kromosompar nummer 21 kommer i tre utgaver hos dem med Downs syndrom, mot to utgaver for andre. Dagen ble første gang markert i 2006, og i 2011 ble 21. mars godkjent som en FN-dag.

Kampanjevideoen vår fra i fjor går igjen rundt i sosiale medier. Se den HER eller i skjermen nedenfor.