team1


Publisert: 03.02.21  Skrevet av: Susanne Ward Ådlandsvik, Informasjonskonsulent

Vi vil være den stemmen som sier: «Dette kan du klare, og vi hjelper deg med det du trenger», sier Hanne Elise Hundvin Åsheim (28). I begynnelsen av desember gikk startskuddet for «I mammas mage» i Bergen.

Reservebesteforeldre, praktisk hjelp, samtaler og økonomisk støtte er noe av det gruppen «I mammas mage» kan tilby unge jenter som blir uplanlagt gravide og som lurer på om de skal bære frem barnet sitt. I desember fikk «I mammas mage» sin tredje lokalavdeling. Fra før har de grupper i Ryfylke og på Jæren.

Brenner for det samme
Det hele gikk ganske fort, forteller Hanne Elise Hundvin Åsheim, som tok initiativ til å starte opp i Bergen.
En venninne hadde fortalt henne om «I mammas mage» i Ryfylke for et par år siden, og noen uker før jul begynte hun plutselig å tenke på denne gruppen igjen. Hun hadde glemt navnet, så hun spurte venninnen sin. Deretter ringte hun til Irene Bjørkhaug på Jørpeland, som er primus motor for «I mammas mage».

Jeg fortalte henne at jeg brenner for det samme som hun gjør, og lurte på hvordan jeg kunne hjelpe. Vi snakket i et par timer og det var som vi hadde kjent hverandre i ti år, forteller Hanne Elise.

I løpet av samtalen ble de to enige om at Hanne Elise skulle starte opp en avdeling av «I mammas mage» i Bergen, og 3. desember kunngjorde «I mammas mage» på Facebook at de hadde startet sin tredje gruppe.

Dagen etter fikk jeg melding fra en dame som gjerne ville være med i arbeidet. Så nå er vi foreløpig to her i Bergen, smiler Hanne Elise.

– Jeg er opptatt av at det skal finnes et alternativ for unge jenter som blir gravide, sier Hanne Elise Hundvin Åsheim som har tatt initiativ til «I mammas mage» i Bergen. (Foto: Privat)

Må finnes et alternativ
Hanne Elise er jordmor og har alltid hatt et engasjement for barn i mors liv – og for gravide kvinner.

Jeg er opptatt av at det skal finnes et alternativ for unge jenter som blir gravide. Mange møter en forventning om at de ikke er i stand til å bære fram barnet sitt fordi de er for unge. Men så ønsker de det kanskje selv. Og da trenger de noen som sier: «Gratulerer, jeg kan hjelpe deg med det du har behov for. Jeg er her for deg hvis du ønsker å bære frem barnet ditt, og jeg tror du kan klare det.» Hvis alt de hører er at de ikke er i stand til det, så vil de tro på det selv også. «I mammas mage» ønsker å være den motstemmen som sier at dette kan gå bra. Vi kan hjelpe deg og vandre sammen med deg, sier Hanne Elise.

Bergens-avdelingen er foreløpig i oppstartfasen og jobber med å finne ut hvordan de kan nå ut med informasjon til unge gravide om tilbudet sitt.

Vi kommer til å kontakte helsestasjoner og fastleger og vil også være aktive på Instagram, sier Hanne Elise.


Et altfor rikt land
Vern om Livet besøkte «I mammas mage» i Ryfylke for 3 ½ år siden. Da fikk vi også møte to unge jenter som hadde fått hjelp av gruppen. Synne ble gravid som 17-åring og mente at hun kunne klare å ta vare på et barn, men at hun ikke hadde penger til det. Verken hun eller kjæresten hadde jobb, og engangsstønaden ville ikke strekke til. Hun tok kontakt med Irene Bjørkhaug og gruppen «I mammas mage», og Irene forsikret henne om at de ville hjelpe det unge paret med det de trengte.

Vi er et altfor rikt land til at noen skal behøve å velge bort barnet sitt fordi de ikke har økonomi til å bære det frem, sa Irene Bjørkhaug til Vern om Livet den gangen.

«I mammas mage» får støtte fra både enkeltpersoner og ulike foreninger – noe som gjør det mulig å hjelpe dem som trenger det. Noen strikker, syr dåpskjoler eller donerer baby-klær og utstyr, mens andre bidrar økonomisk eller stiller som reservebesteforeldre og samtalepartnere.

Vi får stadig henvendelser fra enkeltpersoner som ønsker å bidra på ulike måter, fortalte Irene Bjørkhaug.

Gjengen i Ryfylke ga uttrykk for at de drømte om at flere grupper ble startet andre steder i landet.

–  Det er et enkelt konsept. Vi setter tanker ut i handling og håper flere får lyst til å kopiere dette. Livet blir snudd opp-ned når du får barn, og når man attpåtil er alene om ansvaret, trenger man ekstra mye støtte. Å engasjere oss i dette arbeidet, er vår måte å bidra til å senke aborttallene i landet vårt, sa ildsjelene i Ryfylke.

Nå er drømmen i ferd med å gå i oppfyllelse. Med tre avdelinger av «I mammas mage», er stafettpinnen på vei videre.

– Vi har lyst til å løfte frem de jentene som velger å bære frem barnet sitt til tross for at det er mange utfordringer og vanskeligheter, sier gruppen «I mammas mage» i Ryfylke. Her er de samlet i juni 2017 sammen med reservebestemor Brit og de nybakte mødrene Lise og Synne. (Foto: Susanne Ward Ådlandsvik)

I mammas mage

«I mammas mage» startet som en liten gruppe frivillige engasjerte mennesker i Ryfylke i Rogaland med et stort hjerte for barnet i mammas mage. Gruppen ønsker å være til hjelp for gravide som ikke vet om de skal fullføre svangerskapet eller ikke. De tilbyr både praktisk og økonomisk støtte. I tillegg underviser de konfirmanter og andre ungdommer, og følger undervisningsopplegget til Menneskeverd. I mai 2019 startet en avdeling av «I mammas mage» på Jæren, og i desember 2020 fikk Bergen en egen avdeling.
Les mer på www.imammasmage.no eller www.facebook.com/imammasmage

 

 

1K Delinger