team1


Publisert: 14.02.14  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Torsdag ettermiddag vedtok underhuset i det belgiske parlamentet at barn også kan få dødshjelp. 

Tekst: Maria Victoria K. Aanje   Foto: Menneskeverd

Rett før jul stemte senatet (overhuset) at barn med uhelbredelig sykdom kan få dødshjelp. I går, torsdag 13. februar har underhuset fulgt opp med samme resultat. 86 av de folkevalgte stemte ja, 44 stemte imot mens 12 stemte blankt. Belgia blir dermed det første landet i verden som praksiserer eutanasi uten nedre aldersgrense. Uhelbredelig syk, store smerter, ingen behandlingsmulighet. Det er forutsetningene Belgia har lagt inn i loven som åpner for at mindreårige skal få hjelp til å dø. Belgia gjorde dødshjelp lovlig for voksne over 18 år i 2002, og i 2012 fikk 1 432 personer hjelp til å dø.

Fare for at døden trivialiseres

Etter at lovforslaget ble fremmet i fjor høst har saken vært sterkt debattert. Både katolske og konservative krefter har vært aktive motstandere av forslaget. Det var også høylytte protester i går da avstemningen foregikk.  – De kan ikke drikke før de er 16. De kan ikke røyke før de er 16. De kan ikke stemme før de er 18. De kan ikke gifte seg før de er 18. Men når vi snakker om liv og død, så kan de bestemme? Det henger ikke sammen, sier kristendemokraten Els Van Hoof til den amerikanske radiokanalen NRP. Mange har pekt på at moderne medisin kan hjelpe syke mennesker bedre enn da loven ble innført i 2002.

LES OGSÅ: Advarer mot eutanasi

– Hva vet et barn om hva det sier ja til?

Menneskeverd er bekymret for utviklingen.

KJEMPER MOT: Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i organisasjonen Menneskeverd. Foto: MENNESKEVERD
KJEMPER MOT: Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd.

 

– Det som blir ekstra kontroversielt i Belgia er at man utfordrer prinsippet om såkalt samtykkekompetanse, som har vært viktig i lovverket til de landene som har innført dødshjelp. Hvor mye vet et barn om hva det sier ja eller nei til? Belgia risikerer med dette å miste hovedargumentet for dødshjelp, sier Liv Kjersti S. Thoresen, generalsekretær i Menneskeverd til TV2. 

Thoresen minner om at Norge er langt unna å skulle innføre noen form for aktiv dødshjelp. Ingen partier vil kjempe for innføring, selv om Frp har aktiv dødshjelp i sitt prinsipprogram.

– Vi er veldig glad for at det er en samlet legestand mot eutanasi i Norge. Det er en betryggelse og Legeforeningen har vært veldig aktive i saken. De har klart sagt at det ikke er legenes oppgave å ta liv. Noens rett til å dø, er på samme måte noens plikt til å ta liv, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Dystre tall

LES OGSÅ: Barn bør ikke få hjelp til selvmord