1. Fosterets utvikling
Nedenfor finner du beskrivelse av de ulike stegene i utviklingen av et menneske – fra befruktning til fødsel. Gjennom de 40 ukene (9 måneder) skapes et helt nytt individ. Ta deg gjerne også tid til å se den korte og informative filmen vår om fosterets utvikling. Livets første øyeblikk er magiske.
Befruktning
Når eggcellen og sædcellen smelter sammen, starter en dynamisk og gåtefull utvikling av et nytt menneske. Visste du at helt fra befruktningsøyeblikket er din genetiske kode satt? Kjønn, øyenfarge og hudfarge er allerede avgjort.
1 uker
Fem til seks dager etter befruktningen fester embryoet seg til livmorveggen. Herfra starter en 38 uker lang reise i mors mage før barnet blir født.
3 uker
Hjertet slår allerede cirka 21 dager etter befruktning.
4-6 uker
Barnet* er nå ca. 5 mm langt og kalles et embryo. Hjertet pumper sitt eget blod til lever og hovedpulsåren. Anlegg til hjerne og ryggvirvler kan sees. Hjernen begynner å bearbeide sine første impulser. Mellom fire og åtte uker utvikles litt etter litt lukte- og smakssans.
7-8 uker
Barnet er allerede 1-2 cm langt, målt fra baken til hodet. Alle organer barnet trenger for å leve er anlagt og delvis i funksjon. Barnet kan bevege armer og bein. Fingre og tær er dannet, og man kan skjelne ansiktstrekkene. 8 uker etter befruktning begynner barnet å produsere urin, og ulike hormoner etter hvilket kjønn det er.
9-11 uker
Fra og med 9 uker gammel kalles barnet for et foster, og det kan bøye knærne, støte veggen fra seg og dreie på hodet. Nå kan du tydelig se ansiktstrekk som nese, munn og øyne. Finger og tånegler vokser, og barnet har begynt utvikle et eget fingeravtrykk. Fra 12 uker forsøker barnet å suge på tommelen sin.
14 uker
Bare 14 uker gammel kan barnet svelge, tisse, og gjøre pusteøvelser, og det svelger nå sitt eget fostervann.
16-17 uker
Barnet er nå 11-13 cm langt. Armer, ben, indre organer og skjelett er nesten ferdig utviklet. Barnet oppfatter lyder som morens hjerteslag og stemmen hennes. Rundt denne tiden går mor til ultralydundersøkelse. Der kan man se barnet bevege seg, og bevegelsene virker mer målrettede nå enn de gjorde før. Kjønnet er tydelig og kan oppdages på ultralydskjermen.
18-20 uker
Ved 18 uker er barnet ca. 14 cm langt. Moren kan ikke røre seg uten at barnet merker det, og kan reagere på kraftige lyder. Barnet begynner såvidt å bevege stemmebåndene som ligner snakking, og 20 uker gammel vil det for første gang høre morens stemme, pust og hjerteslag.
21-22 uker (23.-24. graviditetsuke)
Rundt disse ukene blir lungene funksjonsdyktige. Det er fordi de produserer et stoff som gjør at de ikke klapper sammen ved fødsel. Derfor vil noen barn som fødes så tidilg som dette tidspunktet kunne overleve.
26 uker
Barnet vil nå kunne åpne og lukke øynene. Sentralnervesystemet begynner å bli så utviklet at barnet klarer å regulere sin kroppstemperatur selv.
30 uker
Kroppen vokser ikke like fort lenger, men hjernen utvikler seg i samme tempo som før. Håret på hodet blir tykkere, og nå er tå- og fingernegler vokst helt ut.
38 uker – fødsel
Barnet er moden fra 35 uker, men vokser seg gjerne enda større før fødselen settes i gang. Ved fødsel har barnets hjerte slått i gjennomsnitt 54 millioner ganger, og har utviklet rundt 100 milliarder hjerneceller. I flere måneder har barnet øvd seg på å suge, svelge og gripe, og er godt rustet til å møte verden.
*Barnets alder regnes her fra befruktningsøyeblikket. Vanligvis snakker man om graviditetsuker. Da må du legge til to uker, slik at 12. graviditetsuke tilsvarer et 10 uker gammelt foster.
Foto: Sciencephoto. Avbildet: 19 uker gammelt foster
Kilde: Brosjyren «Et menneske blir til» 2004, og Babyverden.no
- Se oversikt over barnets lengde og vekt under graviditeten (engelsk side)
Menneskeverd mener:
Ethvert menneskeliv starter i befruktningsøyeblikket. Da får vi også del i det universelle menneskeverdet. Vi har den samme iboende verdien om vi er fødte eller ufødte, vår alder påvirker ikke vår verdi.
Les MerRelaterte Temaer
Engasjerer dette deg?
Hjelp oss å fremme sakene du synes er viktige.